Praatplaat: wie je tegenkomt als het thuis niet goed gaat
Meestal weten ouders en kinderen niet wat hen te wachten staat, wanneer zij in de Jeugdbeschermingsketen terecht komen. Informatie over het proces, kan op zo’n moment rust en vertrouwen bieden. De tekeningen en vragen op de praatplaat geven een (visuele) uitleg over de mogelijke routes die kinderen en ouders kunnen doorlopen in de Jeugdbeschermingsketen.
De Praatplaten dienen ter ondersteuning tijdens gesprekken tussen professionals, ouders en kinderen. Voor de verschillende professionals is het een handig hulpmiddel: in de gesprekken kunnen zij aan de hand van de praatplaat uitleggen wat hun specifieke rol in het proces is en wat de cliënten kunnen verwachten.
Het doel van de Praatplaten
In het Actieplan Verbetering Feitenonderzoek in de Jeugdbeschermingsketen is als doel gesteld de keten inzichtelijk te maken aan de hand van beeldmateriaal. Vanuit deze gedachte zijn de praatplaten ontwikkeld, samen met een vertegenwoordiging van kinderen en ouders en de partijen die actief zijn in de Jeugdbeschermingsketen.
De praatplaat ‘Wie je tegenkomt als het thuis niet goed gaat’ dient als overkoepelende praatplaat. Deze plaat geeft een (visuele) uitleg over de mogelijke routes die kinderen en ouders kunnen doorlopen in de Jeugdbeschermingsketen. Daarnaast zijn er ook per organisatie praatplaten ontwikkeld.
De platen geven ieder voor zich, inzicht over de werkwijze en wat je kan verwachten als er betrokkenheid is van Veilig Thuis, de Raad voor de Kinderbescherming, de Gecertificeerde Instelling, de Sociale Wijkteams, het AKJ en de Rechtspraak.
Kies voor een praatplaat met tekst om inzicht te geven of ga voor een praatplaat zonder tekst zodat je deze beter van toepassing kan maken voor een specifieke casus.
Omdat de praatplaten landelijk zijn ontwikkeld wijken deze soms wat af van de lokale situatie. Zo is bijvoorbeeld de beschermtafel niet in de ketenprocesplaat opgenomen. Deze is apart toegevoegd. We gaan er, dankzij de brede feedback uit het land, vanuit dat iedereen de praatplaat verregaand kan benutten en, eventueel met wat aanvullende informatie, passend kan maken voor het gesprek met ouders en kinderen.
Video
Benieuwd naar hoe de praatplaten zijn ontwikkeld en hoe je ze kunt gebruiken? Bekijk dan de video op ons YouTube-kanaal.
Interesse in de praatplaten?
Wil jij net als in de video ook praatplaten waarop je kan schrijven? Dit kan! De praatplaten in de video zijn gedrukt op A3 formaat, op het materiaal 'Forex'. Er zit een gelamineerde laag overheen zodat je erop kunt schrijven. De meeste drukkers kunnen je helpen om de platen op deze manier te drukken.
Deze Praatplaten zijn beschikbaar:
- Praatplaten legenda
- Wie je tegenkomt als het thuis niet goed gaat - met tekst
- Wie je tegenkomt als het thuis niet goed gaat - zonder tekst
- Wie je tegenkomt als het thuis niet goed gaat - Arabisch
- Wat doet de JeugdBescherming - met tekst
- Wat doet de JeugdBescherming - zonder tekst
- Wat doet de Raad voor de Kinderbescherming - met tekst
- Wat doet de Raad voor de Kinderbescherming - zonder tekst
- Wat doet Veilig Thuis - met tekst
- Wat doet Veilig Thuis - zonder tekst
- Wat doet de Kinderrechter - met tekst
- Wat doet de Kinderrechter - zonder tekst
- Wat doet de AKJ Vertrouwenspersoon - met tekst
- Wat doet de AKJ Vertrouwenspersoon - zonder tekst
- Wat doet het Sociaal Wijkteam - met tekst
- Wat doet het Sociaal Wijkteam - zonder tekst
- Beschermingstafel
Alle beschikbare Praatplaten kun je hieronder downloaden.