Jongerenwerker vindt creatieve oplossingen in coronatijden

Jongerenwerk vergt in deze tijd nog meer improvisatievermogen dan normaal en daar gaan jongerenwerkers flexibel mee om. Dat is de conclusie van wekelijkse videosessies van de beroepsvereniging voor de kinder- en jongerenwerkers. Hier de meest opvallende conclusies.

Door de coronacrisis kwamen alle offline vormen van jongerenwerk tot stilstand. En dat terwijl in het jongerenwerk juist verbinding, contact en groepswerk erg belangrijk is.

Online jongerenwerk was het afgelopen jaar al volop in ontwikkeling. Want, zo is de stelregel, als je als jongerenwerker de wereld van de huidige jongeren wilt opzoeken, dan werk je zowel vanuit hun offline als online leefwereld. Door de coronacrisis neemt dat nu echt een vlucht:

  • De jongerenwerkers gebruiken verschillende online tools om in contact te komen met jongeren, in deze tijd meer individueel contact en ook veel online groepscontacten met jongeren.
  • Contact met jongeren op straat gaat nog bijna altijd door. Op gepaste afstand en met respect voor de richtlijnen van het RIVM. Jongerenwerkers blijven hierdoor zichtbaar.
  • Als jongeren op straat zijn, is dat vaak in kleine groepjes. Als jongeren geen gevolg geven aan de oproep van de jongerenwerker om 1,5 meter afstand te houden is het nu lastiger om een alternatief te creëren. Samenwerking met politie is op veel plaatsen intensief.
  • Er zijn ook jongeren op straat waar het thuis niet goed mee gaat. Naar huis sturen is voor deze jongeren geen oplossing. Daartegenover zijn er ook jongeren die van de ouders helemaal niet meer buiten mogen komen, dat is nog zorgwekkender.
  • Er zijn nog steeds veel individuele contacten, alleen is het nu lastiger om diepgaand contact te onderhouden. Veel jongeren zijn online een stuk terughoudender (antwoorden vaak kort) dan face-to-face. Jongerenwerkers geven aan te zoeken naar de juiste manier om deze jongeren wel te blijven benaderen, waarbij waar nodig 1 – op 1 contacten via een rondje wandelen, in het buurthuis of op de skatebaan met de jongeren worden geregeld.

Het verslag van de eerste videosessie is hier te downloaden.

WhatsAppgroep met meer dan 150 jongerenwerkers

Deze Appgroep ontstond spontaan naar aanleiding van de bovengenoemde videosessie. Er worden zelfgemaakte praktische filmpjes en flyers gedeeld. En er worden tips gedeeld voor individuele (online) contacten, video-challenges en andere online (groeps-)meetings voor jongeren.

Hierdoor is binnen een week al een praktische handreiking jongerenwerk in Covid-19 ontwikkeld.

Bron: BVjong

Het Nederlands Jeugdinstituut zorgt voor heldere, betrouwbare en eenduidige informatievoorziening over het omgaan met de gevolgen van het coronavirus. Het instituut werkt hiervoor nauw samen met zoveel mogelijk organisaties uit de jeugdsector.

Lees verder op de website van het NJi