Corona en jongeren in jeugdhulp

De coronamaatregelen zijn noodzakelijk voor de volksgezondheid, maar ze zorgen in de praktijk voor uitdagingen en problemen. Zo kan de spanning thuis oplopen en misbruik en seksueel geweld kunnen toenemen. Hoe ga je daarmee om? Hieronder vind je een lijstje met links naar hulpmiddelen en informatie.

Een baby wordt geknuffeld door diens moeder

Op de pagina van het NJi: Omgaan met de gevolgen van het coronavirus, vinden kinderen, jongeren, ouders, professionals en beleidmakers betrouwbare informatie over het coronavirus en de invloed op opgroeien en opvoeden. Actuele vragen over het omgaan met de noodzakelijke beperkingen worden beantwoord.

Door het coronavirus zitten alle kinderen en gezinnen noodgedwongen thuis. De structuur van school valt weg en ook veel sociale contacten. Dat kan zorgen voor spanningen. Voor kinderen die thuis niet veilig zijn, is de situatie nóg moeilijker. Daarom is er een speciaal crisisfonds om kwetsbare kinderen in deze ingrijpende periode te helpen. Hulpverleners die SKJ geregistreerd zijn of werkzaam in de opvang of AZC, kunnen een aanvraag doen.

Bekijk de digitale brief van bekende Nederlanders aan jeugdigen die seksueel misbruikt zijn onder de naam #nietjouwschuld.

Slachtoffers van huiselijk geweld kunnen door het noemen van een codewoord bij de apotheek aangeven dat ze hulp nodig hebben. Een apotheker zal na het horen van het codewoord ‘masker19’ het slachtoffer in contact brengen met hulporganisatie Veilig Thuis. Lees het nieuwsbericht op de website van Skipr: Codewoord ‘masker 19’ voor hulp bij huiselijk geweld.

We blijven deze periode zoveel mogelijk thuis. In veel huishoudens gaat dit goed, maar in sommige situaties lopen de spanningen thuis op. Dan probeert de overheid zoveel mogelijk te helpen Lees de Factsheet: wat als de spanningen thuis oplopen? voor tips en adviezen.

Bij de Kinderombudsman komen deze weken veel telefoontjes en mails binnen van en over kinderen die een van hun ouders, of hun beide ouders niet kunnen zien. Daarbij worden de RIVM-regels die zijn opgesteld vanwege de coronacrisis  als reden gebruikt. Terwijl kinderen ook nu gewoon recht hebben op contact met hun ouders. Lees meer hierover: Kinderen hebben recht op hun ouders juist in tijden van corona.

Nu veel mensen thuiszitten en elkaar ontmoeten wordt afgeraden, wordt in contact blijven met elkaar lastiger. Al helemaal wanneer je zelf kwetsbaar bent of de ander dat is. Tegelijk worden we opgeroepen om elkaar te helpen waar daar kan. Hoe doen we dat op afstand? Lees hier meer over in de nieuwsbrief van LOC Jeugd: Samen leven in tijden van corona.

‘Ga langs bij gezinnen waar mishandeling en misbruik speelt en creëer adempauzes voor het kind.’ Dat is het dringende advies van Irene Noorlander, ervaringsdeskundige en ambulant begeleider van kinderen in de knel. Lees het artikel van Irene Noorlander: Haal mishandeld kind niet uit het gezin.