Kamerbrief en het rapport Toegang voor jeugd met een levenslange en levensbrede hulpvraag Routes naar een integrale afweging

Staatssecretaris Blokhuis bood onlangs het rapport Toegang voor jeugd met een levenslange en levensbrede hulpvraag aan. De doelgroep van het rapport wordt ook wel “Triple L” genoemd: levensbreed, levensloop, levenslang. Het kan gaan om kinderen met een beperking, stoornis of chronische (progressieve) ziekte die dagelijks extra ondersteuning en/of zorg vraagt.

Jong kind in rolstoel
Beeld: ©Danny Nee

Vanwege de effecten van aandoeningen of gebeurtenissen bij deze groep, zeker als er meerdere problematieken bij een persoon of in een gezin spelen, zien sommige gezinnen zich genoodzaakt hun leven lang structureel of herhaaldelijk beroep te doen op zorg en ondersteuning.

Jeugdwet en Wmo

Sinds 2015 vallen de kinderen die dit betreft tot hun 18e levensjaar onder de Jeugdwet, tenzij het gaat om medische zorg (Zorgverzekeringswet, Zvw) en 24 uurs zorg en toezicht (Wet Langdurige Zorg, Wlz). Na het 18e levensjaar heeft de doelgroep ook (of alsnog) te maken met de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), Zvw en Wlz.

Knelpunten

Op het grensvlak van die wetten zijn schrijnende kwesties ontstaan, zo blijkt uit het genoemde onderzoek van Significant en uit ervaringen bekend bij cliëntenorganisaties. Verder is voor deze groep die kampt met langdurige chronische problematiek een (al te gemakkelijk) beroep op eigen kracht vaak niet passend. Daarnaast schept het afgeven van korte indicaties onnodig onrust voor de problematiek die niet overgaat. Ten slotte kan er onvoldoende oog zijn voor de ondersteuningsvraag van het gezin/ systeem als geheel.

Om de knelpunten te kunnen wegnemen en de toegang voor de doelgroep te verbeteren, is in het rapport een aantal leidende principes opgenomen.

De leidende principes

Deels randvoorwaardelijk: principes relevant voor beleid en uitvoering daarvan.

  1. De onderscheidende factoren van de doelgroep zijn breed bekend.
  2. ‘Eigen kracht’ inzetten vraagt om maatwerk.
  3. Professionals krijgen en nemen voldoende ruimte om te doen wat nodig is.

Deels inhoudelijk: principes relevant voor de (h)erkenning van de doelgroep.

  1. De problematiek gaat niet over.
  2. De problematiek treft niet alleen een individu maar ook het systeem/gezin.
  3. Een preventieve blik en levensloopplanning is nodig.

Drietal routes naar integrale afweging

In het rapport worden een drietal routes voorgesteld, die kunnen helpen de leidende principes in de praktijk te brengen. Deze routes hebben betrekking op het ondersteuningsaanbod, analyse van knelpunten door middel van een zelfscan en aansluiting op het lopende traject m.b.t. de borging van de basisfuncties voor lokale teams. Hierbij is een belangrijk uitgangspunt dat wordt aangesloten op wat er al is.

In het rapport:

  • Schets van de doelgroep
  • Routes in detail:
  1. Leidende principes
  2. Ondersteuning
  3. Zelfscan
  4. Basisfuncties
  • Vervolgstappen

Verder kun je ook nog lopende initiatieven en casuïstiek bekijken.

Bekijk en/of download de kamerbrief en het rapport.