Vragen stellen is het belangrijkste aldus Margrite Kalverboer
Kinderombudsman Margrite Kalverboer spreekt in haar werk veel kinderen en ouders over hun leven. Over wat er nodig is om een goed leven te kunnen leiden. Ze noemt in een interview met Argos twee belangrijke zaken die aansluiten bij de visie van wijkgericht werken.
Ten eerste geven kinderen en ouders aan dat het in de jeugdhulp aan wezenlijke aandacht ontbreekt. “Dat mensen écht vanaf het begin luisteren. Wat speelt er bij jou? Waarom is het zo moeilijk? Hoe ziet jouw leven eruit? Wat heb je nodig om je goed te voelen?” Vragen stellen is bij het organiseren van de juiste hulp het belangrijkste. Dat gebeurt volgens Kalverboer veel te weinig. Juist door open vragen te stellen over alle facetten van het leven van een jongere kan de leefwereld als vertrekpunt worden genomen.
Iedereen betrekken om draagvlak te creëren
Ten tweede mist er een integrale benadering die werkt aan draagvlak in de gemeenschap. Iedereen die betrokken is bij het gezin wordt ingezet om te onderzoeken wat er aan de hand en is en wat er gedaan kan worden. “Door iedereen erbij te betrekken wordt het draagvlak voor mogelijke oplossingen groter en zijn ouders meer geneigd daaraan mee te werken.” Vanuit wijkgericht werken is het bouwen aan veilige en vertrouwde netwerken en leefomgevingen een belangrijke manier om het gewone leven te versterken.
Versterken van het gewone leven
Wijkgericht werken richt zich op het versterken van het gewone leven van jeugd. De leefwereld is het vertrekpunt om te werken aan een veilige en uitnodigende gemeenschap waarin jonge mensen zich zo goed mogelijk kunnen ontwikkelen. Daarbij hoort het inzetten van nabije en natuurlijke hulpbronnen en het ontmantelen van hindernissen bij fijn thuis opgroeien, leren en meedoen.