Verslag internetconsultatie aanpassing Jeugdwet
Om de beschikbaarheid van de zorg voor kinderen met complexe problemen en specialistische- en levensbrede vraagstukken te verbeteren, deed het kabinet een voorstel om de Jeugdwet aan te passen. Gemeenten, jeugdhulpaanbieders, gecertificeerde instellingen, cliëntenorganisaties, beroepsverenigingen, professionals en burgers konden via internet op dit wetsvoorstel ‘Verbetering beschikbaarheid zorg voor jeugdigen’ reageren.
Op basis van de extra kennis die het kabinet opdeed in deze internetconsultatie, is het wetsvoorstel aangepast en verduidelijkt. In het consultatieverslag is samengevat welke reacties er waren en tot welke veranderingen die leidden.
In 2015 werd de Jeugdwet ingevoerd. Daarin staat dat gemeenten verantwoordelijk zijn voor de meeste zorg en hulp voor kinderen en jeugdigen. Zes jaar na invoering blijkt dat de Jeugdwet goede ontwikkelingen in gang heeft gezet. Er zijn minder uithuisplaatsingen, minder kinderen in gesloten jeugdhulp en meer jongeren met verlengde pleegzorg.
Professionals, aanbieders en gemeenten werken heel hard om, dicht bij huis, kinderen en gezinnen passende hulp te bieden. Maar soms is hulp nodig die om specifieke expertise vraagt, die minder breed beschikbaar is.
Om dit soort hulp beter beschikbaar te stellen, is het nodig dat gemeenten samenwerken. Door hun krachten te bundelen in de regio, krijgen gemeenten gezamenlijk meer grip op de zorg voor onze jeugd. Zodat elk kind kan opgroeien in een veilige, gezonde omgeving, met indien nodig de hulp die daarbij past.
Aanpassing Jeugdwet
In 2020 stelde het kabinet daarom voor om de Jeugdwet aan te passen en regels over regionale samenwerking voor inkoop van specialistische zorg voor jeugdigen vast te leggen. Ook moesten jeugdhulpaanbieders aan regels voldoen over intern en extern toezicht en bedrijfsvoering zoals die al voor andere zorgaanbieders gelden.
Zo zouden jeugdigen, gezinnen en andere betrokken partijen beter weten waaraan ze toe zijn. Ook zou er rust en ruimte ontstaan voor de verbetering van de zorg. Gemeenten zouden verantwoordelijk blijven voor de hulp en zorg aan kinderen, jeugdigen en gezinnen.
Consultatieverslag
Van 10 juli tot en met 6 september 2020 kon iedereen via internet op dit voorstel reageren. Er kwamen in deze periode 275 reacties binnen van onder meer van gemeenten, jeugdhulpaanbieders, gecertificeerde instellingen, cliëntenorganisaties, beroepsverenigingen, professionals en burgers.
Op basis van de extra kennis die het kabinet heeft opgedaan in de internetconsultatie is het wetsvoorstel aangepast en verduidelijkt. In het consultatieverslag staan de reacties op de consultatie en hoe het kabinet daarmee is omgegaan. Naar verwachting gaat het aangepaste wetsvoorstel in de tweede helft van 2021 naar de Tweede Kamer.