Onderzoek naar ervaringsdeskundigheid in de jeugdhulp van ExpEx
Onlangs vond de Listen Up week plaats van het NJR in samenwerking met het NJi, de BGZJ en het KJP in het kader van jongerenparticipatie en ervaringsdeskundigheid in de jeugdhulp. Tijdens deze week is het participatieve onderzoek 'Gelijkwaardig, eigen en wijs' naar ervaringsdeskundigheid in de jeugdhulp van ExpEx in samenwerking met Stichting Alexander en het NJi gepresenteerd.
In het rapport Gelijkwaardig, eigen en wijs komen jongeren aan het woord over ervaringsdeskundigheid in de jeugdzorg. Jongeren met ervaring in de jeugdzorg zijn steeds actiever in het werkveld.
Ze komen op voor hun collectieve belangen, willen de jeugdzorg verbeteren en willen andere jongeren bijstaan die vergelijkbare situaties meemaken.
Veel jongeren zijn actief als 'ervaringsdeskundige' en zetten zich in om de jeugdzorg te vernieuwen en verbeteren.
Wat is een ervaringsdeskundige?
Maar wat is een ervaringsdeskundige in de jeugdzorg eigenlijk, en wie bepaalt dat? Gaat het om de inzet van je eigen ervaringskennis of betrek je daarbij ook ervaringen van anderen, beleidsontwikkelingen en brede kennis van het werkveld?
Zijn er eisen of competenties waaraan je moet voldoen? Is het een vrijwilligers functie of moet je streven naar een betaalde baan? Wat zijn goede randvoorwaarden, opleiding, begelei ding?
Gaat het om een verschuiving van macht of om het meedoen binnen de lijntjes van het bestaande systeem? En moet dat voor iedereen gelijk zijn? En waar liggen verbeter- en ontwikkelpunten voor iedereen die zich met inzet ervaringsdeskundigheid in de jeugdzorg bezighoudt?
Over het onderzoek
Stichting Alexander, het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) en Stichting ExpEx hebben in 2019 een onderzoek opgezet om jonge ervaringsdeskundigen in de jeugdzorg zelf aan het woord te laten over deze onderwerpen. Het onderzoek is veelzijdig geweest en het rapport daarvan is gepresenteerd tijdens de Listen Up week.