Rapport: Rode draden in tarieven onderzoeken jeugdhulp

Om tot goed onderbouwde tarieven te komen in de jeugdzorg zijn duidelijk afgebakende product- en resultaatomschrijvingen nodig. Ook is eenduidige informatie nodig over wat het kost om dit product of resultaat te leveren. Dat blijkt uit het rapport ‘Rode draden in tarievenonderzoeken’ van de Jeugdautoriteit, dat begin juli is aangeboden aan de staatssecretarissen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Justitie en Veiligheid.

Afbeelding van rapport Rode Draden
Beeld: ©Jeugdautoriteit

Belangrijke voorwaarde: éénduidig taalgebruik

Een belangrijke voorwaarde om tot goed onderbouwde tarieven te komen is het hanteren van éénduidig taalgebruik. Gemeenten gebruiken nog vaak een grote variëteit aan productomschrijvingen, die per regio verschillen. Aanbieders blijken, met name voor hun overheadkosten, evenmin in staat om op éénduidige wijze inzicht te bieden in hun kosten. Het gevolg is dat er met enige regelmaat ruis ontstaat bij het opstellen van tarieven. Om deze situatie te verbeteren is meer harmonisatie nodig aan zowel de gemeente- als de aanbiederskant.

In het rapport wordt het proces van tariefbepaling vergeleken met een hordenloop op een zachte ondergrond. Om tot een tarief te komen moet een aantal hordes worden genomen, zoals het bepalen van de productomschrijving, data-uitvraag, benchmark, productiviteit en declarabiliteit, functiemix, overhead en consultatie. Voor elk van die hordes geldt dat ze vaak op een zachte bodem staan. Duidelijke afspraken en data ontbreken vaak. Hoewel gemeenten en jeugdzorgaanbieders elkaar de afgelopen jaren steeds beter weten te vinden, is er nog veel te winnen met meer openheid en duidelijkheid.

Om dit te verbeteren biedt het rapport een aantal aanbevelingen.

Meer informatie en downloaden

Op 23 mei heeft de Jeugdautoriteit een webinar georganiseerd over rode draden in tarievenonderzoeken. Kijk het webinar terug.