Internetconsultatie voor een wijziging van het besluit Jeugdwet is gestart

Op 19 juli is het een wijziging van het Besluit Jeugdwet in internetconsultatie gegaan. Het ontwerpbesluit geeft invulling aan de kaders die zijn gesteld in het wetsvoorstel ‘Verbetering beschikbaarheid jeugdzorg’ dat op 25 april jl. is ingediend bij de Tweede Kamer.

Afbeelding van persoon achter een laptop

Het wetsvoorstel ‘Verbetering beschikbaarheid jeugdzorg’ heeft als doel om de  beschikbaarheid van specialistische jeugdhulp te verbeteren. Gemeenten worden verplicht om regionaal samen te werken bij de inkoop van specialistische jeugdzorg. Ook bevat het wetsvoorstel bepalingen ter verbetering van de bestuursstructuur en financiële verantwoording  van jeugdhulpaanbieders en gecertificeerde instellingen en inzicht- en toezichtstaken voor de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) op het terrein van de Jeugdwet.

Met dit ontwerpbesluit  krijgt de regionale samenwerking verder vorm, doordat daarin is geregeld:

  1. Op welke  onderwerpen gemeenten in de regiovisie tenminste moeten ingaan;
  2. Welke jeugdhulpvormen minimaal regionaal moeten worden ingekocht;
  3. Over welke jeugdhulpvormen bovenregionale afstemming moet plaatsvinden;
  4. Welke gemeenten onderling moeten samenwerken (de regio-indeling) ;

Daarnaast wordt voorzien in nadere regelgeving ten aanzien van de bestuursstructuur en financiële verantwoording van jeugdhulpaanbieders en gecertificeerde instellingen, door:

  1. nadere eisen te stellen aan de interne toezichthouder van jeugdhulpaanbieders en GI’s;
  2. te bepalen welke categorieën van jeugdhulpaanbieders worden uitgezonderd van de verplichting tot het aanstellen van een intern toezichthouder, de regels van een transparante financiële bedrijfsvoering en de verplichting tot openbare jaarverantwoording.

Praktische informatie over deze internetconsultatie

De internetconsultatie is te vinden op https://www.internetconsultatie.nl/verbeteringbeschikbaarheidjeugdzorg.

Via deze internetconsultatie kan iedereen suggesties doen om de kwaliteit en de uitvoerbaarheid van wijziging van het Besluit Jeugdwet te verbeteren. VWS leest vervolgens de reacties en verwerkt deze zo mogelijk.

Deze internetconsultatie vindt plaats vóórdat de Ministerraad een besluit neemt over de wijziging van het Besluit Jeugdwet en er een besluit genomen wordt over een ministeriële regeling. Na het besluit verschijnt een kort verslag over de resultaten op internetconsultatie.nl. In dit verslag staat ook hoe de resultaten van de consultatie zijn verwerkt.

Een reactie geven is mogelijk tot en met 8 september.