Mascha Struijk: “Ik zeg altijd: handel met 5% meer liefde en lef”

Afgelopen jaar verscheen een inspiratiebundel boordevol informatie voor professionals en leidinggevenden werkzaam in de kind- en gezinsbescherming (0 tot 100). De bundel is bedoeld om professionals en leidinggevenden inzicht te geven in en te inspireren over het handelen in het werken met en voor kinderen, gezinnen en huishoudens in mogelijke onveilige situaties. Mascha Struijk is een van de professionals die voor deze bundel werd geïnterviewd. Lees hieronder haar verhaal. 

Mascha Struijk
Beeld: ©Ministerie van JenV

Mascha Struijk is trainer bij (jeugd)hulporganisaties en gemeenten, spreker, podcastmaker van de podcast ‘Professional vanuit je hart’, orthopedagoog en auteur van het boek ‘In 10 stappen professional vanuit je hart’. 

Wie of wat heeft je geïnspireerd om in dit vakgebied te stappen?

“Mijn eigen jeugd. Toen ik een jaar of 14 was heb ik besloten dat geen enkel kind zo eenzaam mocht zijn als ik. Daarom ben ik heel bewust pedagogiek gaan studeren. Ik had al jong door dat het heel erg in de ouder-kindrelatie en het netwerk zit, dat je iemand hebt om op terug te vallen of het nou goed of slecht gaat. Dat maakt het verschil.”

Wie in je eigen netwerk is voor jou een sparringpartner? 

“Ik heb een aantal mensen om me heen die me goed kennen en waarvan ik ook weet dat ze eerlijk tegen me zijn. Dit zijn mensen die de diepere boodschap van mijn missie goed kennen, maar niet alleen maar ‘ja en amen’ zeggen. Ze durven juist eerlijk te zijn in wat ze denken en vinden. Dat vind ik ook in de jeugdhulpverlening heel belangrijk: eerlijk, gelijkwaardig en duidelijk, niet mooier maken dan dat het is, maar wel altijd liefdevol en in verbinding. Eigenlijk zoals je een goede vriend zou adviseren. Zo zou het in de jeugdhulpverlening ook meer moeten, als je liefdevol eerlijk kunt zijn dan neem je de ander ook serieuzer.”

Over welke beweging in de kind- en gezinsbescherming ben je hoopvol?

“Dat er meer gesproken mag worden over de persoon van de professional. Dat houdt in dat het meer gaat over wie je bent, waar je voor staat en waar je in gelooft. Ik merk echt een verschil. Toen ik in 2018/2019 begon met mijn verhaal was er nog niemand die dit oppakte. Nu is het wel meer onderdeel geworden van het werk. Dat de professional mens is, en zijn of haar eigen ervaring meeneemt. Dat idee, dat is echt in beweging. Er moet nog veel in gebeuren, maar we zijn al verder dan een paar jaar geleden.”

Als je één wet of regel overboord mag gooien, welke zou dat dan zijn?

“Uren bijhouden/tijd schrijven. Het infantiliseert de professionals en het helpt voor geen centimeter om de zorg betaalbaar te houden. Meer controle maakt de zorg alleen maar slechter.”

Wat gun jij iedere professional die werkt met mensen in een kwetsbare positie?

“Dat ze bij zichzelf kunnen blijven. Dat ze echt de hulpverlener kunnen zijn die ze zelf willen zijn met hun eigen normen en waarden. Daar hebben professionals meer persoonlijk en professioneel leiderschap voor nodig. Ik zeg altijd: handel met 5% meer liefde en lef. Als je meer liefde voelt voor de mensen voor wie we het doen en voor jezelf, dan wordt het voor iedereen beter. Eigenlijk gaat het om meer handelen naar de beroepscode in plaats van de protocollen.”

Welk handelen van professionals zie je waar je meer van zou willen zien?

“Dat professionals kiezen voor de relatie in plaats van de regel. Voor de mens en niet het protocol. Bijvoorbeeld op een training die ik laatst gaf, daar vertelde een deelnemer dat ze een veiligheidscheck niet heeft ingevuld, op basis van mijn training. Omdat ze aan alles voelde dat ze dan het contact met de ouders kwijt zou raken. Dus zij heeft echt gekozen voor het samenwerken met de ouders. Tuurlijk, dan heb je later iets uit te leggen binnen je organisatie. Maar zolang je het goed uit kan leggen dan heb je geen enkel probleem.”

Waar moeten professionals volgens jou vanaf morgen mee stoppen?

“Met het systeem de schuld geven. Kijk niet naar anderen om de problemen op te lossen maar leg de focus op jezelf. Als je dat doet dan verandert er zo ongelofelijk veel. Als iedereen zich richt op zijn eigen cirkel van invloed en probeert daarin het beste te doen, dan hebben we morgen een betere wereld. Ook als er aan het systeem nog niks veranderd is.”