Programma en opdrachtgevers werken ontwikkelrichting uit

In november 2024 publiceerden we de ontwikkelrichting Toekomstscenario in de Voortgangsbrief Jeugd. Een belangrijke mijlpaal, die de urgentie en de wil om het toekomstscenario te realiseren onderstreept. Maar met deze ontwikkelrichting zijn we er nog niet. Door het programmateam en de opdrachtgevers wordt een verdieping gemaakt op een reeks van onderwerpen. Welke dat zijn, lees je hier. 

Besluitvorming vraagt een verder uitgewerkt beeld van de ontwikkelrichting, inclusief de juridische consequenties en duidelijkheid of aan de (financiële) randvoorwaarden kan worden voldaan. Aan deze verdere uitwerking wordt hard gewerkt, ter voorbereiding van een koersbesluit dat verwacht wordt in mei 2025.

Momenteel wordt er door het programmateam en de opdrachtgevers een verdieping gemaakt op een reeks van onderwerpen. Een deel van deze onderwerpen heeft een directe relatie met de besluitvorming en zal daarom in april 2025 (gedeeltelijk) worden opgeleverd. Andere onderwerpen hebben een langere looptijd. Zie hieronder de lijst van onderwerpen waaraan wordt gewerkt. Op al deze onderwerpen wordt samengewerkt met de partners en de praktijk.

  • Verdieping RVT en Lokaal team

Verdieping takenpakket en functionaliteiten RVT en Lokaal team. Als onderdeel van dit traject wordt een cliëntroute beschreven.

  • Businesscase

Financiële doorrekening van de businesscase op basis van de inrichting van het RVT ontwerp.

  • Transitiepad

Uitwerken van de stappen waarmee het ambitieniveau van het Toekomstscenario stapsgewijs tot en met 2030 kan worden gerealiseerd, inclusief benodigde wetsaanpassingen. Informatievoorziening maakt hiervan onderdeel uit.

  • Wetgeving (start na definitief besluit)

Ambtelijk voorbereiden van een wetgevingstraject, gericht op inwerkingtreding 2028

  • Jeugdreclassering

Uitwerken jeugdreclassering onder centrale aansturing (incl. waarborgen JR)

  • Waarborgen

Uitwerken waarborgen decentrale aansturing: ontwerpschets decentraal stelsel, toezicht bekostiging en dataverzameling.

  • Handelingskader

Ontwikkeling van een Handelingskader, dat professionals houvast biedt bij het integraal systeem- en mensgericht werken.  

  • Kennis- en Leerinfrastructuur

Uitwerking van een kennis- en leerinfrastructuur op landelijk, regionaal en lokaal niveau

  • Juridische systeemgerichte interventies

Inzichtelijk maken van bestaande interventies in een handreiking en voorstellen voor mogelijk nieuwe interventies, incl. internationale verkenning.

  • Ondersteuning proeftuinen en regio’s

Gericht beproeven en ontwikkelen in een aantal proeftuinen. Daarnaast worden alle regio’s ondersteund bij het toewerken naar het Toekomstscenario.

  • Volwassenenproblematiek

Uitwerking van o.a. een Kompas: een handreiking die door (managers en bestuurders van) professionals bij onder meer gemeenten, veiligheidspartners en ggz-aanbieders benut kan worden.

  • Versterking lokale teams

Gericht op in staat stellen van lokale teams om integraal systeem- en mensgericht te werken aan veiligheid in de thuissituaties, zo nodig in samenwerking met het RVT. Belangrijk onderdeel hiervan is het werkpakket veiligheid voor lokale teams. Dit gebeurt in samenwerking met de hervormingsagenda.

  • Communicatie

Communiceren van de ontwikkelingen met alle betrokkenen bij het Toekomstscenario.