Programmanieuws
Nieuwe look nieuwsbrief
De nieuwsbrief voor het Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming heeft vanaf nu een nieuwe look. Aan de inhoud verandert niets. Als abonnee krijg je nog steeds elke maand nieuws over ontwikkelingen rondom het Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming. Dat kan gaan om rapporten, handreikingen, actuele gebeurtenissen en relevante evenementen van de ministeries van Justitie en Veiligheid en Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de VNG en samenwerkende organisaties.
Adviescommissie Rechtsbescherming en Rechtsstatelijkheid
‘Kinderen en ouders met recht goed beschermd’ heet het advies dat de Commissie Rechtsbescherming en Rechtsstatelijkheid op 31 januari presenteerde. De Adviescommissie had als taak een advies uit te brengen over hoe de rechtsbescherming van kinderen en ouders moet worden gewaarborgd bij de realisatie van het Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming gedurende het hele traject dat zij kunnen doorlopen. In het rapport gaat de Commissie in op de vraag welke manier van organiseren van de onafhankelijke toets en advies aan de rechter de beste waarborg biedt voor rechtsbescherming. En wat dit zou kunnen betekenen voor de rol van de kinderrechter. Met dit uitgebreide rapport is een antwoord gegeven op de gestelde vragen.
In de komende tijd wordt het rapport goed bestudeerd. Naar verwachting zullen de opdrachtgevers (VNG, VWS en J&V), in samenspraak met de bij het Toekomstscenario betrokken organisaties, in april een beleidsreactie geven op het advies. Deze zal aan de Tweede Kamer worden gestuurd en is hiermee openbaar. Met het rapport in de hand gaan we uiteraard door met het programma Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming. Hierbij hebben we jullie inzet vanuit de regio’s en proeftuinen elke dag hard nodig!
Wil je het advies zelf lezen of meer weten over de Adviescommissie? Lees dan dit artikel.
Werkbezoek aan de proeftuin Rotterdam Rijnmond
Op 12 februari brachten minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind en wethouder van Tilburg Marcelle Hendrickx (namens de Vereniging Nederlandse Gemeenten) een werkbezoek aan de proeftuin Rotterdam Rijnmond. Lees verder.
De Vloer Op in Haaglanden
Tijdens ‘De Vloer Op’ maken professionals dilemma’s uit hun dagelijks werk zichtbaar en voelbaar. Zij doen dat samen met acteurs die de leden van een gezin of huishouden vertolken. Een gespreksleider zet tussendoor de scenes stil en gaat met de zaal in gesprek. In Haaglanden draaide het om een gezin met jonge kinderen en de gewelddadige ruzies tussen hun ouders, escalerend in een steekpartij. Onder grote tijdsdruk moest het team besluiten hoe verdere schade te voorkomen. Hier vind je het hele artikel.