Maak je burgemeester, wethouder, gemeentesecretaris, griffier en raadsleden attent op het VNG Jaarcongres 2024 op 25-26 juni!
Nieuwe werkwijze met goede resultaten: minder gedwongen maatregelen met het Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming?
De resultaten van het Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming zijn boven verwachting. In de proeftuinen worden veel minder gedwongen maatregelen ingezet. In een van de middagsessies tijdens het VNG Jaarcongres 2024 kunt u kennismaken met deze nieuw ontwikkelde manier van werken. Onderaan dit artikel vindt u de aanmeldlink.
Het programma start al in de bus die u naar Kamerik brengt. Tijdens deze rit vertelt een moeder die getroffen is door de kinderopvangtoeslagenaffaire haar verhaal. Wat zijn haar ervaringen met jeugdbescherming en wat veranderde er met de inzet van het ondersteuningsteam? Wat was de impact hiervan op haar leven en dat van haar kinderen?
Na aankomst bij boerderij de Boerinn nemen we bij mooi weer buiten plaats rondom het podium. Op interactieve wijze wordt de praktijk naar het podium gebracht: acteurs, en professionals spelen levensechte situaties na à la ‘De Vloer Op’. Het publiek reflecteert op de scènes en met die informatie gaan de acteurs improviseren. Wat gaat er goed en wat kan anders? Na afloop heeft u ervaren welk verschil werken met het Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming maakt.
Aantal kinderen in beschermingsketen verminderen
Vervolgens nemen de gemeenten Montfoort en Oudewater van de landelijk erkende proeftuin Bescherming in beweging Utrecht West het stokje over. De aanpak van deze proeftuin begint bij de sociale basis in de gemeente. Het lokale team heeft een centrale positie, ook voor kinderen en gezinnen die te maken krijgen met de beschermingsinstanties. Centraal in deze workshop staat de stelling: Iedere gemeente kan door verandering van haar eigen beleid en versterking van het lokale team het aantal kinderen in de beschermingsketen verminderen en de uitgaven voor de Jeugdwet substantieel omlaag brengen met behoud of verbetering van de kwaliteit voor de gezinnen.
Het projectteam (Lianne Groot, Adri van Montfoort en Wineke van Ravenstein) houdt een presentatie over de gekozen veranderstrategie en de bereikte resultaten. Vervolgens lichten bestuurders en managers toe wat andere gemeenten van hun aanpak kunnen leren en waar ze dan op moeten letten. We sluiten af met vragen van de deelnemers over de kansen en over wat de gemeente vanaf morgen kan gaan doen.
Kennismaken met deze nieuw ontwikkelde manier van werken?
Meld u aan via https://www.vngjaarcongres.nl/home
De hierboven beschreven sessie van het Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming betreft de middagsessies op 25 juni. Bij voldoende aanmeldingen gaat de sessie door.