Beeld: ©Toekomstscenario

Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming

Nederland staat voor de maatschappelijke opgave om de hulp en bescherming aan kinderen en volwassenen zodanig te organiseren, dat de veiligheid in gezinnen en huishoudens verbetert, de betrokkenen zich beter gezien en gehoord voelen en er minder gedwongen maatregelen nodig zijn. Daar werken we hard aan binnen het Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming. In deze nieuwsbrief lees je over de ontwikkelingen rondom het programma Toekomstscenario en de praktijk van de kind- en gezinsbescherming.

Programmanieuws

Beleidsreactie op rapport ‘Kinderen en ouders met recht goed beschermd’

In januari 2024 heeft de onafhankelijke adviescommissie Rechtsbescherming en Rechtsstatelijkheid haar advies 'Kinderen en ouders met recht goed beschermd' aangeboden aan de opdrachtgevers van het Toekomstscenario. Minister Weerwind (Rechtsbescherming) en staatssecretaris Van Ooijen (VWS) hebben onlangs hun beleidsreactie gegeven op dit advies. Lees de beleidsreactie hier.

Nieuwe factsheet Toekomstscenario

Het Toekomstscenario is voortdurend in beweging! In een nieuwe versie van de factsheet Toekomstscenario vind je de laatste informatie, bijv. op het gebied van mijlpalen, de proeftuinen en beproevende regio’s en relevante tools en producten. De nieuwe factsheet vind je hier.
 

SKJ brief voor professionals proeftuinen

Binnen de proeftuinen Toekomstscenario bestaan vragen over wat het beproeven van een andere manier van werken, zoals dat binnen de proeftuinen gebeurt, voor gevolgen heeft voor de tuchtrechtelijke aansprakelijkheid. Daarom heeft SKJ heeft een brief geschreven, gericht aan alle SKJ-geregistreerde professionals die werkzaam zijn in proeftuinen. SKJ hoopt met deze brief (een deel van) de vragen over het tuchtrecht in relatie tot de proeftuinen te kunnen beantwoorden.  De brief is tot stand gekomen op verzoek van een aantal proeftuinen en in samenwerking met de ministeries van JenV en VWS en het programma Toekomstscenario. Lees verder.

Beeld: ©Voor de Jeugd en het Gezin

Leren van ervaringen

Het ontwerptraject van het regionaal veiligheidsteam (RVT)

Vanuit het programmateam van het Toekomstscenario is adviesbureau Andersson Elffers Felix (AEF) gevraagd om in samenspraak met betrokken proeftuinen, partners, ervaringsdeskundigen en gemeenten te komen tot (maximaal) vijf mogelijke inrichtingsvarianten voor een RVT. De focus ligt daarbij op de (overkoepelende) organisatie van een RVT. Het traject is eind januari gestart en duurt tot medio juni 2024. In dit artikel neemt AEF je mee in het ontwerptraject van het regionaal veiligheidsteam. Lees verder.

In de praktijk

In gesprek met: Bahar Yavuz, projectleider Toekomstscenario in Haaglanden

Op 7 maart vond de eerste bijeenkomst plaats voor contactambtenaren van het Toekomstscenario, in Utrecht. Tijdens deze bijeenkomst gingen we in gesprek met Bahar Yavuz, projectleider Toekomstscenario in Haaglanden. We hebben het gehad over het praktijkteam in Haaglanden, ervaringen met bestuurlijke samenwerking en ten slotte nuttige tips van Bahar. Lees het interview hier.

Jeugdzorgregio Noord Veluwe een foto van kinderen op een schoolplein
Beeld: ©Arenda Oomen

Kaders en instrumenten

Consultatiefunctie GGZ voor het sociaal domein

De VNG, ZN en het ministerie van VWS maakten in 2020 afspraken over de bekostiging in de Zvw van de zogeheten consultatiefunctie voor mensen met psychische problematiek. De afgelopen jaren is gewerkt aan de technische uitwerking en vanaf maart is deze betaaltitel een feit. De betaaltitel maakt het voor professionals in het sociaal domein gemakkelijker om de ggz te consulteren. Meer informatie.

Ontwikkelopgave Lokale Teams

In het geactualiseerd nieuwsbericht over de ontwikkelopgave lokale teams vind je informatie over het werken aan veiligheid door lokale teams. Lees verder.

Toekomstscenario vraagt betere informatievoorziening

Het Toekomstscenario schetst een integrale systeem- en mensgerichte aanpak. Die andere aanpak vraagt ook een andere informatievoorziening, waardoor burgers en professionals over accurate en volledige informatie kunnen beschikken. Het netwerkperspectief staat daarbij centraal.  Bert Morsink van het programma Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming vertelde hierover tijdens een presentatie voor Platform IZO (Informatievoorziening Zorg en Ondersteuning). Op de website van het Platform IZO lees je meer.

Beeld: ©IZO

Lees- en luistertips

Twijfel als krachtig gereedschap voor doorbraken

Het Ondersteuningsteam Uithuisplaatsingen Toeslagenaffaire deelt in een nieuwe publicatie inzichten over het werken met de groep gedupeerde ouders van de toeslagenaffaire. In de publicatie deelt het ondersteuningsteam in zes inzichten hoe ze, ondanks de multi-problematiek die (vaak) speelde in deze gezinnen, een diepgewortelde wantrouwen van ouders en complexe wet- en regelgeving, toch doorbraken wisten te forceren, nieuwe uithuisplaatsingen konden voorkomen, gedeeld ouderschap konden inrichten en soms kinderen terug konden plaatsten. Lees hier de publicatie. Het Ondersteuningsteam biedt ook een trainingsaanbod aan. Daarover lees je hier meer.

Agenda

Community Bijeenkomst: ‘De spanning tussen eenvoud en rechtsbescherming in een RVT’

Wanneer? Woensdag 29 mei a.s. om 19.30 uur
Wie? Personen die ervaring hebben met 'het systeem’

Het programmateam ervaringsdeskundige Toekomstscenario Kind- & Gezinsbescherming nodigen jullie graag uit voor de Community bijeenkomst over de spanning tussen eenvoud en rechtsbescherming in het ontwerpen van het RVT op woensdag 29 mei a.s. om 19.30 uur via Zoom.

We gaan in gesprek met de community om te horen hoe jullie hier tegenaan kijken. Wat is jullie perspectief op deze spanning? Hoe kunnen we hier het beste mee omgaan in het ontwerpen van een organisatie die – zoals nu beproefd wordt in de proeftuinen – juist zowel in het vrijwillige, als het gedwongen kader werkt.


Meld je aan voor de online bijeenkomst via ervaringsdesk.toekomstscenario@gmail.com.


Bijeenkomsten & Meet Up's

4 juni 2024 - Bijeenkomst regionale gemeentelijke contactanbtenaren

13 juni 2024 - Meet Up projectleiders

26 september 2024 - Meet Up projectleiders

17 oktober 2024 - Bijeenkomst regionale gemeentelijke contactanbtenaren

3 december 2024 - Meet Up projectleiders

Vragen, opmerkingen of ideeën?

Heb je zelf een onderwerp dat je graag onder de aandacht wil brengen van anderen die werken aan de ondersteuning en bescherming van gezinnen en huishoudens (0-100) in (mogelijk) onveilige thuissituaties? Stuur dan een mail naar info@toekomstkindengezin.nl