Afbeelding van de nieuwsbrief voor Jeugd & Gezin
Beeld: ©voor Jeugd & Gezin

Nieuwe online tool de-checkers | Inspiratiedag Versterk wat werkt | Kernelementen jeugdinterventies | Dialoogavond over mensgericht werken | JA Magazine over arbeidstekorten | Interview 'Ga naast ouders zitten, niet ertegenover'

Inspiratiedag 'Versterk wat werkt'

In 2018 is het programma ‘Jeugdhulp. Alles in het werk’ in het leven geroepen. Vanuit de sector en met ondersteuning van VWS en JenV, verzamelen we goede praktijkvoorbeelden, tools en inspirerende verhalen. Ook worden organisaties gesteund met speciale begeleidingstrajecten over bepaalde thema’s en halen we ervaringen en resultaten op. Deze waardevolle informatie delen we met de hele sector zodat we van elkaar kunnen leren. Want dat is ons gezamenlijke doel: een betere jeugdhulp waarin het lekker werken is en mensen willen blijven werken.

Op 8 april wordt in de Mauritskazerne in Ede de “Inspiratiedag Versterk wat werkt” georganiseerd. Jeugdhulpprofessionals, leidinggevenden, hr-professionals en bestuurders: iedereen is welkom!  Je kunt kosteloos deelnemen, graag wel even inschrijven.

Meer informatie en inschrijven

Afbeelding van de Inspiratiedag
Beeld: ©Jeugdhulp. Alles in het werk

Online tool De checkers helpt bij signaleren, herkennen en verbinden

Deze online tool is door MIND US (in samenwerking met div. partijen) ontwikkeld en is erop gericht volwassenen ‘supportfiguren’ in de omgeving van jongeren zoals bijvoorbeeld sportcoaches of docenten, maar ook JIM’s of andere steunfiguren te leren hoe zij jongeren met beginnende mentale klachten kunnen ondersteunen. Door te herkennen dat een jongere niet lekker in zijn/haar vel zit, een goed gesprek te voeren en weten hoe je verder kunt helpen, krijgen jongeren vroegtijdig de juiste support uit het eigen netwerk.

Ga naar www.de-checkers.nl en start de check

Afbeelding van de website de-checkers
Beeld: ©www.de-checkers.nl

Online Lunchsessie: Aandacht voor betekenisvol contact

Dat ene contact kan al zoveel betekenen in het leven van een mens. Het kan net dat verschil maken waardoor je de dag met zin begint. Tijdens deze lunchbijeenkomst gaan we in op het belang van sociale contacten en verbindingen. We doen een creatieve aanzet met een veel gebruikt hulpmiddel uit de toolbox wijkteamswerkenmetjeugd.nl en dan ga je hopelijk met extra inspiratie verder!

Tijdstip: 11 april 2024 12:00 uur (tot 12:30 uur)

Aanmelden

Afbeelding van banner voor het Platform Vakmanschap
Beeld: ©Platform Vakmanschap

Kernelementen van jeugdinterventies: wat werkt voor wie, wanneer en waarom?

Als je de psychische en sociale gezondheid van kinderen en gezinnen wil bevorderen, hoe kun je dat dan het beste aanpakken? Vanuit het ZonMw-programma Wat werkt voor de jeugd starten 11 nieuwe projecten die onderzoek gaan doen naar kansrijke kernelementen van interventies. Dit zijn elementen die onderdeel uitmaken van interventies die de psychosociale ontwikkeling van kinderen en gezinnen bevorderen. Het gaat om interventies binnen de preventie, opvoed- en jeugdhulp. De projecten starten rond april 2024.

Meer informatie

Afbeelding van webpagina van ZonMw
Beeld: ©ZonMw

Dialoogavond over mensgericht werken

Hoe kunnen we de menselijke benadering terugbrengen in het onderwijs, zorg, jeugdhulp en kinderopvang, maar ook in beleid? Hoe implementeren we dit mensgericht werken? Hierover gaan we in gesprek tijdens de 14e Dialoogavond in Pakhuis de Zwijger. Een van de sprekers is Marijke Welten, docent & projectleider Onderwijsvernieuwing Dominicus College en eigenaar Hordes en Klasdraf.

Ik kijk uit naar de ontmoeting, naar het gesprek, het horen van andermans ervaringen en inzichten. Omdat het delen van inzichten vruchtbare grond kan zijn voor alternatieve toekomsten.

Wil je meer horen van Marijke Welten en de anders sprekers. Meld je dan nu aan voor de 14e Dialoogavond van Met Andere Ogen op 18 april.

Meer informatie en aanmelden

Afbeelding van quote uit het interview met Marijke Welten
Beeld: ©Met Andere Ogen

JA Magazine over personeelstekorten

Inhoud online magazine:

  • Dubbelinterview met Ronnie van Diemen, bestuursvoorzitter van Jeugdzorg Nederland, en Maaike van der Aar, landelijk bestuurder FNV Jeugdzorg.
  • Column van directeur Kees van Nieuwamerongen over noodzakelijke data
  • De Jeugdautoriteit doet onderzoek naar arbeidsmarkttekorten in de jeugdzorg. De uitkomsten verschijnen dit najaar. Onderzoekers Marion Herben en Jan Kik vertellen over de eerste inzichten die zij in de startfase van het onderzoek hebben opgedaan.
  • Praktijkverhaal: Het Brabantse Combinatie Jeugdzorg kampte over 2022 met een verlies van maar liefst zes miljoen euro. Inmiddels is de jeugdhulpaanbieder bijna uit de rode cijfers, mede dankzij de goede samenwerking met de regio’s. Hoe is dit gelukt?

Naar het JA Magazine

Afbeelding van JA-Magazine
Beeld: ©Jeugdautoriteit

Vooraankondiging webinar ‘Rode draden in kostprijsonderzoeken’

De Jeugdautoriteit organiseert op donderdag 23 mei tussen 13.30 en 14.30 uur het webinar ‘Rode draden in kostprijsonderzoeken’. In dit webinar wordt ingezoomd op de manier waarop tarieven zijn opgebouwd, welke rode draden hierin te ontrafelen zijn en hoe gemeenten en jeugdhulpaanbieders tot een goed jeugdzorgtarief kunnen komen.

Interesse? Meld je alvast aan via deze aanmeldlink en je ontvangt binnenkort meer informatie.

Kijktip: Argos tv-uitzending 'Het ongehoorde kind - over gebrek aan tolkenvergoeding'

In 2012 werd de vergoeding voor tolken in de zorg afgeschaft. Onder andere de NVvP-afdeling Transculturele Psychiatrie kaartte dat met diverse partners herhaaldelijk aan en de tolkenvergoeding voor volwassenen werd uiteindelijk door verzekeraars opgepakt. Voor kinderen en jongeren is dit nog altijd niet goed geregeld. Dit verschilt per gemeente en vaak is die vergoeding er niet.

Dat gebrek aan tolken zorgt voor gevaarlijke situaties, zo signaleren hulpverleners. Zij waarschuwen voor gevaarlijke spraakverwarring en te late diagnoses, onterecht de kinderbescherming op de stoep en jeugdzorgorganisaties die zelfs moeten weigeren kinderen te helpen. Zo blijkt uit de gesprekken die Argos de afgelopen maanden voerde met tientallen hulpverleners, zorgaanbieders en andere organisaties.

Bekijk de uitzending

Nieuwe jongerencampagne vanaf 20 mei: Hey, het is oké

Met de campagne willen we praten over beginnende mentale klachten normaler maken en jongeren het vertrouwen geven om dit te doen. Het bredere doel is om in te zetten op het voorkomen en/of tijdig signaleren van mentale klachten en het bieden van handvatten om met de eigen mentale gezondheid aan de slag te gaan. De thema's prestatiedruk en eenzaamheid staan daarbij centraal.

We nodigen je van harte uit om mee te doen aan de campagne, en verkennen graag hoe we kunnen samenwerken om zo meer aandacht te hebben voor de mentale gezondheid van jongeren.

Lees verder

Afbeelding van een jongere die een uitgestoken hand aanpakt

Interview: 'Ga naast ouders zitten, niet ertegenover'

Ervaart een kind leer- of gedragsproblemen in de klas? Dan kan dit tal van oorzaken hebben. Maar één ding is zeker: de inclusieve samenwerking van professionals met ouders is cruciaal in de begeleiding van deze kinderen. Een van de ambities van Met Andere Ogen is dan ook om die samenwerking te versterken en professionals hiervoor handvatten te bieden. Heidi Oldenkamp is zo’n professional. Als Remedial Teacher zoekt zij in haar werk het contact met ouders actief op. In dit interview vertelt ze hoe ze dat aanpakt.

De ouders zijn echt mijn maatjes in de begeleiding die ik kinderen geef bij hun leerproblemen.

Lees heel het interview

Colofon

Als abonnee van de nieuwsbrief voor Jeugd & Gezin krijg je elke twee weken nieuws over ontwikkelingen in de jeugdzorg en jeugdhulp. Dat kan gaan om rapporten, handreikingen, actuele gebeurtenissen en interessante evenementen van aanbieders, cliëntenorganisaties, de samenwerkende beroepsorganisaties, de VNG en het rijk.

Heb je zelf een onderwerp dat je graag onder de aandacht wil brengen bij andere professionals die voor jeugd en gezin werken? Mail dan naar voorjeugdengezin@minvws.nl.