Afbeelding van de nieuwsbrief voor Jeugd & Gezin
Beeld: ©voor Jeugd & Gezin

Informatie en inspiratie voor professionals die voor jeugd en gezin werken

Tweewekelijkse update over de ontwikkelingen in de jeugdzorg en jeugdhulp.

Cijfers over jeugdhulp, jeugdbescherming en jeugdreclassering over 2023 gepubliceerd

CBS heeft de nieuwste cijfers over 2023 gepubliceerd. Deze cijfers worden ook toegevoegd aan de regionale dashboards. Er is onderscheid gemaakt tussen de rapportage over de jeugdhulp en die van jeugdbescherming en jeugdreclassering. Een beknopte duiding lees je terug in het nieuwsbericht op de website van het CBS.

Afbeelding van CBS cijfers jeugdzorg Nederland
Beeld: ©CBS

Nieuw op de website van ZonMw: Mentale gezondheid van jongeren

Veel jongeren kampen met mentale problemen, blijkt uit cijfers van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Een deel van hen heeft professionele hulp nodig, bijvoorbeeld in de jeugd-ggz. Anderen zijn gebaat bij lichte ondersteuning of preventieve jeugdhulp. Om de mentale gezondheid van de jeugd op de juiste manier te versterken is het belangrijk om te weten wat werkt. Onderzoek draagt daaraan bij.

Wat werkt het beste om de mentale gezondheid van kinderen en jongeren te ondersteunen? Relevante onderzoeken en resultaten rond dit thema staan nu op een rij op de website van ZonMw.

Naar de website van ZonMw

Afbeelding van de nieuwe pagina op zonmw over mentale gezondheid van jongeren
Beeld: ©ZonMw

Tijdlijn Hervormingsagenda Jeugd

Op deze pagina vind je een chronologische weergave van belangrijke momenten tijdens het ontwikkelen van de Hervormingsagenda Jeugd van 2018 tot 2024. Klik op de specifieke data voor meer informatie.

Naar de tijdlijn van de Hervormingsagenda

Afbeelding van de tijdlijn van de Hervormingsagenda jeugd
Beeld: ©voor Jeugd & Gezin

Jeugdautoriteit: Financiële positie grote jeugdhulpaanbieders steeds problematischer

De financiële situatie van middelgrote en grote jeugdhulporganisaties staat onder druk. Zij hebben het financieel steeds zwaarder vanwege hoog ziekteverzuim, fors gestegen personeelskosten en hoge energielasten. De loonstijging die recent is vastgelegd in de Cao Jeugdzorg maakt de financiële positie van met name grote aanbieders extra kwetsbaar. Aanbieders hebben bovendien steeds minder financiële ruimte om te investeren in personeel en innovatie, terwijl de Hervormingsagenda daar wel om vraagt. Dit blijkt uit de trendanalyse ‘Financiële ontwikkelingen in de jeugdhulpsector’ en de impactanalyse ‘Nieuwe cao jeugdzorg’ van de Jeugdautoriteit.

Meer informatie over de trend- en impactanalyse

Afbeelding van trendanalyse
Beeld: ©Jeugdautoriteit

OZJ Adviesrapport Leefwereldtoets

De Hervormingsagenda Jeugd omvat diverse maatregelen die essentieel zijn voor de hervorming van de jeugdzorg en het bredere stelsel. In dit kader heeft het Ondersteuningsteam Zorg voor Jeugd (OZJ), in samenwerking met MIND, Ieder(in) en de Nationale Jeugdraad (NJR) en in overleg met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), de taak gekregen om op initiatief van de genoemde cliëntenorganisaties de leefwereldtoets (LWT) te ontwikkelen.

Dit rapport beschrijft een advies vanuit deze werkgroep over de vormgeving van de toets, inclusief onderbouwing, hoe de toets zich verhoudt tot andere trajecten en een advies over de implementatie ervan.

Bekijk en/of download het adviesrapport Leefwereldtoets

Afbeelding van het adviesrapport Leefwereldtoest
Beeld: ©OZJ

Voortgangsrapportage OZJ januari t/m maart 2024

Het eerste kwartaal van 2024 heeft het OZJ zich beziggehouden met de 42 regiobijeenkomsten. Deze bijeenkomsten werden georganiseerd om de implementatie van de Hervormingsagenda Jeugd te bespreken en de informatie die eruit voortvloeide is in de vorm van startfoto's verwerkt.

Bekijk en/of download de voortgangsrapportage OZJ

Afbeelding van de voortgangsrapportage OZJ 2024
Beeld: ©OZJ

Terugkijktip: VNG webinar over de Hervormingsagenda Jeugd

De komende tijd organiseert de VNG enkele webinars over de Hervomingsagenda Jeugd. Het eerste webinar vond plaats op 25 april en ging over:

  1. Het grote verhaal van de Hervormingsagenda
  2. De startfoto’s en het vervolg
  3. De deskundigencommissie en kabinetsformatie

Bekijk de webinar over de Hervormingsagenda

Afbeelding van webinar hervormingsagenda jeugd
Beeld: ©VNG

Wetsvoorstel ‘Wet verbetering beschikbaarheid jeugdzorg’ ingediend bij Tweede Kamer

Het wetsvoorstel ‘Wet verbetering beschikbaarheid jeugdzorg’ is ingediend bij de Tweede Kamer. In het wetsvoorstel worden gemeenten verplicht om regionaal samen te werken bij de inkoop van specialistische jeugdzorg. Dit draagt bij aan de verbetering van de beschikbaarheid van jeugdzorg voor de meest kwetsbare kinderen en gezinnen en vermindering van administratieve lasten.

Staatssecretaris Maarten van Ooijen (VWS): Jeugdzorg moet beschikbaar zijn voor alle jeugdigen en gezinnen in de meest kwetsbare situaties. We zien dat deze groep niet altijd tijdig passende jeugdzorg ontvangt. Dat willen we met dit wetsvoorstel verbeteren. Hiermee geven we uitvoering aan de Hervormingsagenda Jeugd, die als doel heeft dat elk kind en elk gezin tijdig passende zorg krijgt als dat nodig is.

Lees verder over het wetsvoorstel

24 Juni: webinar Opgroeien in een Kansrijke Omgeving (OKO) in de praktijk

Wil je meer weten over het programma Opgroeien in een Kansrijke Omgeving (OKO) en hoe gemeenten werken aan een gezonde, veilige en kansrijke omgeving voor hun jongeren? Trimbos-instituut organiseert een interessant webinar op maandag 24 juni van 15 tot 17 uur. OKO is een integrale aanpak (gebaseerd op het IJslandse preventiemodel) en onderdeel van het GALA akkoord met gemeenten. Het programma is een effectief programma voor de preventie van middelengebruik en de mentale gezondheid van jongeren.

Meer informatie over de webinar OKO in de praktijk

Afbeelding van aankondiging webinar OKO
Beeld: ©OKO

8 Oktober: JIMdag

Dat JIMwerkt in verschillende regio’s in Nederland de JIMaanpak uitrolt om JIMpact te maken, wil niet zeggen dat ze het daarbij laten. Ze willen doorpakken. Het thema van dit jaar is dan ook: JIMpakt door… met Circulaire Zorg.

JIMwerkt neemt jullie deze JIMdag mee in de drie inhoudelijke pijlers van Circulaire Zorg: Duurzaam, Minimalistisch en Holistisch.

Meer informatie over de JIMdag

Afbeelding van de JIMdag2024
Beeld: ©JIMwerkt

SAR-adviesrapport: Versterk de aanbevelingen uit “Betrek Mij Gewoon”

In 2022 verscheen het spraakmakende onderzoek “Betrek mij gewoon” naar ketenbreed leren, een casusonderzoek naar verbeterkansen in de jeugdhulp. De 8 Bovenregionale Expertisenetwerken omarmden de aanbevelingen en gingen er in hun regio’s volop mee aan de slag. Daarnaast vroegen zij de Schakel-en Adviesraad om hun licht te laten schijnen op de aanbevelingen. En dat deed de SAR.

De Schakel-en Adviesraad vindt de aanbevelingen van groot belang voor hulp in de brede zin: van preventie en het bevorderen van mentale gezondheid tot vroege signalering, behandeling en begeleiding. Zij bepleit een aantal vervolgstappen en gaat als raad zelf ook aan de slag met de aanbevelingen.

Lees het adviesrapport van de SAR

Afbeelding van adviesrapport Schakel en Adviesraad
Beeld: ©SAR

Brochure “Jouw Leerling met Long Covid"

Om bewustwording te vergroten, lanceert Stichting Zorgeloos naar School in samenwerking met Kinderen met LongCovid de brochure "Jouw Leerling met Long Covid" gericht op leerkrachten. Deze gids biedt waardevolle inzichten en praktische tips om leerkrachten te helpen kinderen en jongeren met long covid effectief te ondersteunen. De brochure is een co-creatie van ouders, leerlingen en onderwijsprofessionals, wat zorgt voor een breed perspectief en praktische relevantie.

Meer informatie over de brochure

Afbeelding van brochure Jouw leerling met long covid
Beeld: ©Stichting Zorgeloos naar School

Naar een hoopvolle toekomst voor de jeugd; lees het jaarverslag van het NJi

In dit online jaarverslag lees je wat de belangrijkste opgaven waren voor het Nederlands Jeugdinstituut in 2023. Zoals het versterken van de pedagogische basis, en het verbeteren van de kwaliteit van jeugdhulp. Het NJi ging aan de slag met het doorgronden van haar doelgroepen. Zo is de rol van het NJi verdiept en aangescherpt. Zo kunnen ze samen met alle partijen bewegen naar een hoopvolle toekomst voor de jeugd.

Lees verder over het Jaarverslag van het NJi

Afbeelding van het jaarverslag 2023 Nederlands Jeugdinstituut
Beeld: ©NJi

Kamerbrief over verbeteraanpak passend onderwijs verstuurd

Op 29 mei tussen 10-15 uur vindt het debat passend onderwijs plaats. In aanloop naar dit debat is er door de staatsecretaris van VWS en de minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs een Kamerbrief naar de Tweede Kamerbrief gestuurd over passend en inclusief onderwijs.

Bekijk en/download de kamerbrief

Persoonlijke aandacht en veilige sportomgeving belangrijk bij sportinitiatieven voor mentale gezondheid

De aandacht voor sporten en bewegen als middel om de mentale gezondheid te stimuleren is in landelijk en lokaal beleid de laatste jaren toegenomen. Maar gemeenten, sport- en beweegaanbieders en andere lokale partijen weten vaak niet hoe ze dat kunnen doen. Daarom deed het Mulier Instituut hier onderzoek naar onder betrokkenen en deelnemers van zes succesvolle lokale initiatieven.

Lees verder over dit onderzoek

Afbeelding van het onderzoeksrapport Sport en bewegen
Beeld: ©Mulier Instituut

Colofon

Als abonnee van de nieuwsbrief voor Jeugd & Gezin krijg je elke twee weken nieuws over ontwikkelingen in de jeugdzorg en jeugdhulp. Dat kan gaan om rapporten, handreikingen, actuele gebeurtenissen en interessante evenementen van aanbieders, cliëntenorganisaties, de samenwerkende beroepsorganisaties, de VNG en het rijk.

Heb je zelf een onderwerp dat je graag onder de aandacht wil brengen bij andere professionals die voor jeugd en gezin werken? Mail dan naar voorjeugdengezin@minvws.nl.