Afbeelding van de nieuwsbrief voor Jeugd & Gezin
Beeld: ©voor Jeugd & Gezin

Informatie en inspiratie voor professionals die voor jeugd en gezin werken

Tweewekelijkse update over de ontwikkelingen in de jeugdzorg en jeugdhulp.

Jeugdautoriteit blikt in nieuw jaarverslag terug op vijfjarig bestaan

De Jeugdautoriteit (JA) heeft op Verantwoordingsdag het jaarverslag 2023 aangeboden aan staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Maarten van Ooijen en de minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind. Dit jaarverslag is een jubileumeditie, vanwege het vijfjarig bestaan van de JA.

Meer informatie over het jaarverslag JA

24 juni: Inspiratiesessie Professional vanuit je hart

Professionaliteit en vakmanschap gaat over zoveel méér dan over gedegen kennis en vaardigheden. In de eerste plaats gaat het om JOU als professional. Dat is waar het allemaal mee begint. Jij bent het instrument van al die kennis en vaardigheden. Dit geldt in alle posities binnen (jeugd)zorg, onderwijs en sociaal domein, onafhankelijk van welke rol of functie je hebt. We doen dit samen, we hebben iedereen nodig.

Mascha Struijk vertelt hier tijdens deze inspiratiesessie van het Platform Vakmanschap meer over.

Meer informatie over deze inspiratiesessie

Afbeelding van banner Platform Vakmanschap
Beeld: ©Platform Vakmanschap en Mascha Struijk

Zak- en kleedgeld stappenplan voor jongeren wonend in de jeugdzorg of een gezinshuis

Met de inwerkingtreding van de Wet rechtspositie gesloten jeugdhulp, veranderden er per 1 januari regels voor de Jeugdwet en het Besluit Jeugdwet. Hierdoor zijn er aanpassingen gekomen in hoe zak- en kleedgeld wordt gegeven aan kinderen en jongeren in de residentiële jeugdhulp (inclusief gezinshuizen). JeugdWelzijnsBeraad ontwikkelde samen met jongeren dit stappenplan dat snel en duidelijk laat zien waar jongeren nu recht op hebben en waar ze hulp kunnen vinden als ze denken niet te krijgen waar ze recht op hebben.

Meer informatie over het stappenplan

Afbeelding van het stappenplan
Beeld: ©jeugdWelzijnsBeraad

Online magazine NJi: Jongeren begeleiden in hun online leven

Alles wat jongeren meemaken, ontdekken en leren, gebeurt ook online. Dat levert mooie ervaringen op maar brengt ook risico’s mee. Hoe kunnen docenten, jongerenwerkers en andere professionals jongeren helpen om hun weg in de online wereld te vinden? En welke kennis hebben ze daarbij nodig? In het online magazine ‘Jongeren begeleiden in hun online levens’ lees je waarom sociale media voor jongeren zo aantrekkelijk zijn, welke uitdagingen er spelen rond online veiligheid én hoe professionals en organisaties jongeren hierbij kunt helpen.

Lees Jongeren begeleiden in hun online leven

Afbeelding van online magazine
Beeld: ©NJi

26 juni: MAO Dialoogavond #15 - Veerkracht in het pedagogisch ecosysteem

Voor een sterke pedagogische basis is samenwerking essentieel. Sinds een aantal jaren weten onderwijs, zorg, jeugdhulp, kinderopvang en ouders elkaar gelukkig steeds beter te vinden. Op allerlei niveaus wordt er hard gewerkt aan ontschotting en de interprofessionele en inclusieve samenwerking gaat steeds beter. Tijdens deze dialoogavond gaan we in gesprek over hoe je dat doet. Met sprekers als Renate van der Mooren, Marjolein Smit-Arnold Bik en Nils Aukema.

Meer informatie op de website Met Andere Ogen

Afbeelding van aankondiging dialoogavond
Beeld: ©Netwerk Met Andere Ogen

Interview: ‘Met beschikkingsvrije zorg in onderwijs kun je veel problemen voorkomen’

Met goede zorg in onderwijstijd kunnen alle kinderen in Nederland optimaal tot bloei komen. Toch blijft het door de bestaande wet- en regelgeving lastig om deze zorg goed te regelen. Maar niet op de J.H. Donnerschool, een speciaal onderwijs voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar in Hilversum, waar kinderen binnen het onderwijs-jeugdhulparrangement (OJA) Het Palet snel de juiste hulp krijgen. Jan Hofman, directeur-bestuurder en lid van Met Andere Ogen: ‘We hoeven niet meer voor elke leerling apart een beschikking aan te vragen. We nemen gemeenten dus eigenlijk veel werk uit handen.’

Lees heel het interview met Jan Hofman

Afbeelding van Jan Hofman
Beeld: ©Netwerk Met Andere Ogen

3 juni: Webinar Zoektocht naar een passende kleinschalige plek

Dit is het eerste Webinar in een reeks van vier dat betrekking heeft op kleinschalige voorzieningen. Het gratis online Webinar op 3 juni gaat over: Wat is nodig voor een goede match als een jeugdige niet meer thuis kan wonen en een passende kleinschalige plek zoekt? Hoe krijg je goed zicht op wat en welke omgeving een jeugdige nodig heeft om zich optimaal te kunnen ontwikkelen? Welke randvoorwaarden zijn belangrijk om een goede match te kunnen realiseren, die ook duurzaam is? Het Webinar wordt georganiseerd door de Kenniswerkplaats Jeugd Friesland en het Expertisecentrum Gezinnen met meervoudige en complexe problemen

Meer informatie over het Webinar kleinschalige voorzieningen

NJi handreiking Omgaan met dilemma’s rond vrijheidsbeperking in jeugdhulp met verblijf

Als jeugdprofessional in de open jeugdhulp is het soms lastig te bepalen wat je wel en niet mag doen en waar de grens tussen opvoeden en vrijheidsbeperking ligt. Deze handreiking helpt je om te gaan met dit soort dilemma's. Het NJi heeft de handreiking onafhankelijk vastgesteld op basis van de huidige wet- en regelgeving. De beschreven dilemma’s en tips zijn gebaseerd op gesprekken met jongeren, professionals en andere experts over hoe dit er in de praktijk aan toe gaat

Meer informatie over de handreiking

Afbeelding van NJi handreiking
Beeld: ©NJi

Voorlopige bevindingen tonen tevredenheid over specialistische jeugdhulp

Onderzoek naar de ervaringen van gezinnen met de gespecialiseerde jeugdhulpverlening laat zien dat de start van een traject vaak moeizaam verloopt. Onderzoekers Bernadette Janssen en Jolanda Mathijssen horen niettemin dat gezinnen tevreden zijn over de ondersteuning later.

Lees heel het artikel op de website Sociale Vraagstukken

afbeelding van website sociale vraagstukken
Beeld: ©Sociale Vraagstukken

Interview: Hulp is niet altijd helpend, veranderen bleek mogelijk

Ouders in intense armoede en met een enorm wantrouwen jegens de overheid. Goedbedoelde hulpverlening die niet leidde tot positieve veranderingen. Wettelijke kaders die de terugplaatsing van een uit huis geplaatst kind bijna onmogelijk maakten. Toen Het Ondersteuningsteam startte aan haar opdracht voor contactherstel tussen gedupeerde ouders van de toeslagenaffaire en hun uithuisgeplaatste kinderen, wisten zij als geen ander: dit wordt heel ingewikkeld. Het moet anders, maar hoe? Teammanager Nicoline den Ouden en adviseur José Vianen vertellen hoe die twijfel in de beginperiode helpend bleek om doorbraken te forceren.

Lees heel het interview met José en Nicoline

Afbeelding van het interview
Beeld: ©Het Ondersteuningsteam

Rapport Ondersteuningsteam: Twijfel als krachtig gereedschap voor doorbraken

Het Ondersteuningsteam had een unieke opdracht, een unieke uitgangspositie en het momentum: de publieke en politieke verontwaardiging over ouders die waren getroffen door de toeslagenaffaire en te maken hadden met een uithuisplaatsing van hun kinderen was groot. Na een verzoek uit de Tweede Kamer startte daarom in april 2022 het Ondersteuningsteam. Een speciaal en onafhankelijk team om deze groep ouders en kinderen te ondersteunen in hun herstel en onderlinge relaties.

Lees het rapport van Het Ondersteuningsteam

Afbeelding van het rapport van het ondersteuningsteam
Beeld: ©Het Ondersteuningsteam

Maatschappelijke Diensttijd maakt je wereld groter

Steeds meer jongeren doen mee met Maatschappelijke Diensttijd (MDT): ‘Je krijgt ruimte om te ontdekken wat je echt leuk vindt, en hoe je met jouw kwaliteiten bijdraagt aan de maatschappij.’

Lees heel het artikel in het online magazine van ZonMw

Belangenbehartigers aan het woord: Tineke Mollema, lid MIND expertgroep Jeugd

Als lid van PLUSminus neemt Tineke Mollema deel aan de MIND expertcommissie Jeugd. Zij vindt dat er zo snel mogelijk passend hulp moet zijn voor jongeren die psychisch in de knel raken. Uit eigen ervaring weet Tineke: “Niet-passende hulp heeft zoveel invloed op je verdere leven. Veel schade kan voorkomen worden met snel passende zorg!”

Lees heel het interview met Tineke

Afbeelding van Tineke van MIND
Beeld: ©MIND

6 pilots: Betere samenwerking jeugdhulp en volwassenen-ggz

Om kinderen, jongeren én ouders effectief te helpen, is een goede samenwerking tussen jeugdhulp en volwassenen-ggz belangrijk. Een goede verbinding tussen zorgorganisaties is nog niet altijd vanzelfsprekend. Om hier verandering in te brengen, gaan 6 pilots experimenteren met het versterken van deze samenwerking.

Meer informatie over de pilots

Tool UP!: hulpmiddel bij het praten over psychische problemen

Veel jongeren vinden het lastig om over hun psychische problemen te praten met behandelaren. Onderwerpen kunnen voor hen te pijnlijk of beladen zijn of ze weten niet zo goed wat ze precies voelen en wat er aan de hand is. Het Nivel ontwikkelde daarom een hulpmiddel dat jongeren en behandelaren ondersteunt bij het praten over psychische problemen: de bodymaptool UP.

Meer informatie over UP!

Afbeelding van de online tool UP
Beeld: ©UP!

Aankomende publicaties van de Jeugdautoriteit

Voor 2024 en daarna werkt de Jeugdautoriteit aan nieuwe onderzoeken en andere publicaties. Op deze pagina staat, in volgorde van verschijning, een overzicht van publicaties waar zij aan werken of aan gaan werken. De publicatietermijnen zijn een inschatting.

Naar de website

Doe mee aan de Hey, het is oké campagne

Maandag 3 juni start de landelijke campagne Hey, het is oké. De campagne richt zich op jongeren van 16 tot 25 jaar die (beginnende) mentale klachten hebben en nodigt ze uit om erover te praten. Dit kan helpen voorkomen dat klachten verergeren. De thema’s van deze campagne zijn eenzaamheid en prestatiedruk. De start valt samen met de Week van de Mentale Gezondheid (3 t/m 8 juni) en loopt tot 22 juli. Doe mee door in de campagneperiode aandacht te hebben voor het thema en erover te communiceren!

Campagnetoolkit

Posters zijn nu beschikbaar in de campagnetoolkit. Daarnaast zijn de socials en online video’s te downloaden. Verschillende gemeenten, GGD’en en maatschappelijke organisaties sluiten aan. Jij ook? Mail naar postbusmentalegezondheid@minvws.nl o.v.v. ‘Hey’ om te bespreken hoe je gebruik kunt maken van de campagne.

Afbeelding van campagne Hey het is oke
Beeld: ©Hey, het is oké

Colofon

Als abonnee van de nieuwsbrief voor Jeugd & Gezin krijg je elke twee weken nieuws over ontwikkelingen in de jeugdzorg en jeugdhulp. Dat kan gaan om rapporten, handreikingen, actuele gebeurtenissen en interessante evenementen van aanbieders, cliëntenorganisaties, de samenwerkende beroepsorganisaties, de VNG en het rijk.

Heb je zelf een onderwerp dat je graag onder de aandacht wil brengen bij andere professionals die voor jeugd en gezin werken? Mail dan naar voorjeugdengezin@minvws.nl.