Afbeelding van de nieuwsbrief voor Jeugd & Gezin
Beeld: ©voor Jeugd & Gezin

Informatie en inspiratie voor professionals die voor jeugd en gezin werken - Week 24 2024

Tweewekelijkse update over de ontwikkelingen in de jeugdzorg en jeugdhulp.

Live Q&A: Stel je vraag aan staatssecretaris Van Ooijen over 1 jaar Hervormingsagenda Jeugd

Op 19 juni is het precies een jaar geleden dat de Hervormingsagenda Jeugd is vastgesteld door gemeenten, aanbieders, professionals, cliënten en het Rijk. Wat betekent dit, wat is er in de tussentijd gebeurd en hoe gaan we verder? Een mooi moment om vragen hierover te beantwoorden. Daarom kun je tijdens de LinkedIn Live-sessie op 19 juni tussen 09.30 en 10.15 uur live je vragen over de Hervormingsagenda Jeugd stellen aan staatssecretaris Van Ooijen.

Meld je aan voor deze online sessie en stel alvast je vraag of mail je vraag naar voorjeugdengezin@minvws.nl

Afbeelding van de aankondiging van de LinkedIn Live-sessie met Maarten van Ooijen
Beeld: ©voor Jeugd & Gezin

Nieuwe website: Kwaliteit en Blijvend Leren (KBL)

Kwaliteit en blijvend leren is een ambitie, een netwerk en een netwerkorganisatie die het netwerk organiseert zodat de partners samen de ambitie kunnen realiseren. Om in de jeugdhulp een cultuur te ontwikkelen waarin voortdurend leren en verbeteren vanzelfsprekend is. Beleidsmakers en professionals versterken elkaar. Het vertrekpunt is de hulpvraag van een kind, een jongere en/of de opvoeders.

Meer weten? Bezoek de nieuwe website van KBL

Afbeelding van website KBL
Beeld: ©KBL

Inspiratiebundel Jeugdvriendelijke leefbare buurten

Netwerk Jeugdvriendelijk uit Vlaanderen en Child Friendly Cities Initiative (CFCI) uit Nederland presenteren een bundel met voorbeelden voor jeugdvriendelijke buurten. Hieruit blijkt dat gemeenten, (lokale) samenwerkingspartners en nationale overheden met grote maar ook kleine stappen al veel kunnen doen om ervoor te zorgen dat buurten uitnodigen tot bewegen en ontmoeten. De basis? Participatie van kinderen en jongeren bij de ontwikkeling van beleid en plannen van de gemeente, vanaf de tekentafel tot de uitvoering.

Lees de inspiratiebundel Jeugdvriendelijke leefbare buurten

Afbeelding rapport Leefbare buurten
Beeld: ©Conectyve

#Chatsafe gelanceerd in Nederland

Onlangs lanceerden staatssecretaris van Ooijen, MIND en 113 Zelfmoordpreventie #Chatsafe in Nederland. Dit van oorsprong Australische initiatief heeft als doel jongeren op social media veilig te laten communiceren over heftige onderwerpen als zelfbeschadiging en zelfdoding. #Chatsafe leert jongeren omgaan met de risico’s van social media, en speelt tegelijkertijd in op de potentie van social media als belangrijke communicatietool.

Meer informatie over #Chatsafe

Afbeelding van lancering Chatsafe met oa Maarten van Ooijen
Beeld: ©MIND

17 juni: Online Masterclass Diversiteit en inclusie in jongerenparticipatie

Wil je als gemeente aan de slag met duurzame jongerenparticipatie? Tijdens deze masterclass leer je over de kracht van diversiteit en inclusie. Ook is er aandacht voor welke aanpak je binnen je gemeente kunt kiezen.

Meer informatie over de online masterclass

Terugblik en VN-aanbevelingen van De Nationale Kinderrechtendialoog 2024

Op 22 april vond De Nationale Kinderrechtendialoog plaats. Dit samenvattingsdocument geeft een terugblik naar de verschillende programmaonderdelen, de opbrengsten en het vervolg. Bekijk ook de VN-aanbevelingen per thema en aanvullend een Handreiking Jongerenparticipatie. In dit laatste document staan concrete handvatten voor het opstarten van jongerenparticipatie, met een overzicht van jongerenorganisaties die benaderd kunnen worden.

Download hier de terugblik, aanbevelingen en handreiking

Afbeelding van Terugblik Kinderrechtendialoog
Beeld: ©De Nationale Kinderrechtendialoog

Kosteloze ondersteuning bij het maken van regiobeelden en -plannen

Het Regiobeeld Psychische Problematiek (RPP) helpt om een verdiepend beeld te schetsen van de ontwikkelingen op het gebied van psychische problematiek in de regio. Kenniscentrum Phrenos kan organisaties en regioverbanden in 2024 en 2025 kosteloos ondersteunen bij het vorm en inhoud geven van een regiobeeld- en plan rondom psychische problematiek.

Meer informatie over de ondersteuning

25 juni: Webinar gegevensdeling en privacy

Gemeenten werken hard om te voorkomen dat problematische jeugdgroepen en risicojongeren (door)groeien in de criminaliteit. Daarvoor is samenwerking met verschillende partners nodig en daar hoort ook een juiste gegevensdeling bij. Hoe kun je deze gegevensdeling inrichten, verbeteren of door ontwikkelen? Léon Sonnenschein van het Kennis- en Expertise Netwerk praat je hier van 12.00 – 13.00 uur over bij.

Meer informatie over dit webinar

Afbeelding van iemand die achter een computer werkt

26 juni: MAO Dialoogavond Veerkracht in het pedagogisch ecosysteem (live en online)

Renate van de Mooren (college van Bestuur bij Stichting Elan) werkt al ruim 25 jaar in het gespecialiseerd onderwijs en is altijd geïnteresseerd geweest in de systemische benadering. ‘Kan niet, bestaat niet’, is haar motto. Op 26 juni neemt ze plaats aan tafel tijdens de 15e dialoogavond in Pakhuis de Zwijger met als thema: veerkracht in het pedagogisch ecosysteem. ‘Er ontstaat steeds meer bewustwording dat samenwerking van levensbelang is.’

Lees heel het interview

Afbeelding van Renate van de Mooren
Beeld: ©Met Andere Ogen

IZA-monitor ‘Beweging naar sterkere eerste lijn’ van start: burgers positief, maar ook veel knelpunten

De eerstelijnszorg neemt verreweg het grootste deel van de zorgvragen in Nederland in behandeling. De eerste meting van deze monitor van het Nivel laat verschillende dingen zien, bijvoorbeeld dat burgers de eerste lijn als positief ervaren, maar ook dat de eerste lijn met name op het vlak van het zorgverleningsaanbod onder druk staat.

Lees verder over de IZA-monitor Beweging naar sterkere eerste lijn

25 september: SIEN-event

Het thema van het evenement is ‘Zorgen voor morgen’ en ouders, brus, professionals en (volwassen) kinderen van ouders met een beperking worden van harte uitgenodigd om deel te nemen. Volg workshops over verschillende aspecten van het leven met een verstandelijke beperking.

Meer informatie over het SIEN-event

Afbeelding van congres SIEN
Beeld: ©SIEN

30 september: Laat je stem horen en praat mee over zeggenschap in de jeugdzorg

Zeggenschap stelt professionals in staat om goede kwaliteit van zorg en begeleiding te bieden aan cliënten, patiënten en bewoners en zorgt ervoor dat professionals met plezier, passie en bevlogenheid kunnen werken in de sector. Tijdens het event kan je als professional direct zeggenschap toepassen en ook praktische tips en tricks opdoen over hoe je zelf en in je organisatie met zeggenschap aan de slag kan. 

Meer informatie over het VOICE-event

afbeelding van aankondiging VOICE
Beeld: ©VOICE!

4 november: Jaarcongres Kinder- en Jeugdpsychiatrie

De om- en afbouw van de Jeugdzorg Plus is volop aan de gang. Wat is de rol van de kinder- en jeugdpsychiatrie hierin? En hoe verbeteren we samen de zorg, zodat de gesloten jeugdzorg niet meer nodig is? Laat je inspireren en bezoek het congres van De Baar in samenwerking met Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie.

Meer informatie over het Jaarcongres

Afbeelding van save the date voor Jaarcongres Kinder- en Jeugdpsychiatrie
Beeld: ©Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie

Colofon

Als abonnee van de nieuwsbrief voor Jeugd & Gezin krijg je elke twee weken nieuws over ontwikkelingen in de jeugdzorg en jeugdhulp. Dat kan gaan om rapporten, handreikingen, actuele gebeurtenissen en interessante evenementen van aanbieders, cliëntenorganisaties, de samenwerkende beroepsorganisaties, de VNG en het rijk.

Heb je zelf een onderwerp dat je graag onder de aandacht wil brengen bij andere professionals die voor jeugd en gezin werken? Mail dan naar voorjeugdengezin@minvws.nl.