Andréa van Nimwegen: “De nieuwe samenwerking zorgt voor meer rust en stabiliteit bij gezinnen en huishoudens”
In de praktijk
Andréa van Nimwegen heeft jarenlange ervaring in de specialistische GGZ en werkt nu als procesregisseur in de gemeente Goeree-Overflakkee binnen de proeftuin Rotterdam Rijnmond om gezinnen en huishoudens (met en zonder kinderen) sneller en efficiënter te ondersteunen. In dit artikel delen we haar ervaringen en inzichten over het werken in de proeftuin.
Andréa werkt inmiddels bijna een jaar binnen de proeftuin Rotterdam Rijnmond. Het belangrijkste verschil met de traditionele aanpak is de intensieve samenwerking tussen verschillende disciplines, zoals Veilig Thuis en de jeugdbescherming. "De lijnen zijn veel korter geworden," vertelt ze. "We zitten nu wekelijks met al die disciplines aan tafel, waardoor we sneller kunnen schakelen en sneller hulp kunnen bieden." Dit verkleint ook de kans op lange wachtlijsten, een probleem dat voorheen vaak voor vertraging zorgde.
Andere vorm van samenwerking
Daarnaast biedt de proeftuin ruimte voor experimenteren. Andréa merkt op dat hoewel de samenwerking soepeler verloopt, er nog altijd uitdagingen zijn. "Soms zijn er discussies over wie de regie heeft en wie verantwoordelijk is, maar dat is ook de bedoeling van een proeftuin: we proberen nieuwe dingen uit en leren daarvan."
Hoewel de term ‘proeftuin’ officieel wordt gebruikt om de vernieuwende aanpak van het Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming te beschrijven, zorgt het woord voor weerstand bij haar cliënten, aldus Andréa. "Mensen worden niet graag gezien als proefkonijnen. Bij mijn cliënten spreek ik liever over een andere vorm van samenwerking tussen disciplines, met kortere lijnen naar de betrokken organisaties," zegt ze. “Het gaat erom dat professionals beter samenwerken om de hulpverlening sneller en effectiever te maken.”
Kracht van één aanspreekpunt
Een belangrijk aspect van de proeftuin is dat gezinnen en huishoudens slechts één vast aanspreekpunt hebben, zodat mensen maar één keer hun verhaal hoeven te doen," legt ze uit. "Het geeft ze meer rust, omdat ze niet steeds geconfronteerd worden met verschillende hulpverleners die telkens weer nieuwe vragen stellen." Deze aanpak zorgt ervoor dat gezinnen en huishoudens sneller stabiliteit en veiligheid bereiken, waardoor de hulpverlening effectiever wordt.
Wat vooral opvalt is de langdurige betrokkenheid van Andréa bij de gezinnen en huishoudens, vaak twee tot drie jaar. "Binnen de gemeente Goeree-Overflakkee zijn we nu vier jaar bezig met een vorm van intensieve casusregie. Uit de cijfers blijkt dat de recidive op geweld afneemt, juist omdat wij zo langdurig betrokken zijn."
Positieve impact op gezin of huishouden
De nieuwe manier van samenwerken heeft een positieve impact op de gezinnen en huishoudens waarmee Andréa werkt. "We gaan samen met Veilig Thuis op huisbezoek en bekijken samen wat nodig is, zo vullen we elkaars expertise aan." Dit voorkomt dat mensen vastlopen in de bureaucratie en steeds weer tegen nieuwe gezichten en procedures aanlopen.
Een ander voordeel is dat de hulp nu veel meer aansluit op de complexe leefomstandigheden van het gezin of huishouden. Andréa illustreert dit met een voorbeeld: "Stel dat een jeugdbeschermer zegt dat een ouder een bepaald hulpverleningstraject moet volgen om de veiligheid van hun kind te waarborgen. Maar als die ouder 's nachts wakker ligt van geldzorgen, heeft die hulpverlening weinig kans van slagen. Door die expertise samen te voegen, kunnen we ervoor zorgen dat ook andere problemen, zoals financiële stress, sneller worden aangepakt."
Ervaringsdeskundigheid als sleutel tot succes
Een belangrijke meerwaarde van de proeftuin is de inzet van ervaringsdeskundigen. Andréa merkt op dat deze groep een essentiële rol speelt in het herstelproces van gezinnen en huishoudens. "Mensen hebben vaak negatieve ervaringen met instanties. Een ervaringsdeskundige kan hierin een verschil maken. Zo had een cliënt slechte ervaringen met Veilig Thuis, maar dankzij de tussenkomst van een ervaringsdeskundige was ze bereid om opnieuw in gesprek te gaan. Dit zorgde ervoor dat de samenwerking weer op gang kwam."
Ervaringsdeskundigen brengen herkenning en begrip, en hun betrokkenheid helpt gezinnen en huishoudens om opnieuw vertrouwen te krijgen in de hulpverlening. "Ze zorgen ervoor dat cliënten zich gehoord voelen, wat een enorme stap is in het herstelproces," zegt Andréa. “Cliënten mogen hun eigen proces bewandelen, stap voor stap. Dat maakt ook dat mensen regie blijven ervaren over hun eigen leven.”
De toekomst van deze nieuwe werkwijze
Hoewel de proeftuin zich in de fase van beproeven bevindt, is Andréa optimistisch over de toekomst van deze werkwijze. "Deze aanpak, waarbij we werken met een regionaal veiligheidsteam en stevige regie vanuit het lokale veld, biedt een enorme meerwaarde. Het geeft gezinnen en huishoudens niet alleen rust en stabiliteit, maar zorgt er ook voor dat ze weer regie ervaren over hun eigen leven. "Eerst connectie, dan correctie," vat Andréa het samen. "Mensen moeten zich eerst gehoord voelen voordat we met oplossingen komen."
Meer weblogberichten
Reactie toevoegen
U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.
Reacties
Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.