Samen werken aan gezonde en veilige thuissituaties, maar hoe?
In de praktijk
Realisatie van het Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming lukt niet zonder samenwerking tussen organisaties uit verschillende domeinen, zoals gemeenten, veiligheidsorganisaties, ggz- en verslavingszorg en jeugd- en volwassenenzorg. Maar, hoe werk je aan structurele netwerksamenwerking met organisaties die allemaal met verschillende regels, wetten, werkwijzen en doelgroepen van doen hebben? Om deze samenwerking te realiseren is er een Kompas in ontwikkeling. Kompas steunt organisaties bij het vormgeven, borgen en doorontwikkelen van optimale domeinoverstijgende netwerksamenwerking rondom onveiligheid thuis.
Het Kompas richt zich op bestuurders, beleidsmakers en uitvoerend professionals. Het Kompas biedt handvatten voor de gezamenlijke vormgeving van de samenwerking aan de hand van een gefaseerd acht stappenplan. Deze stappen helpen organisaties in het sociaal domein, zorg en veiligheid bij het bouwen aan een stevige samenwerkingsbasis op organisatieniveau (ook wel mesoniveau). Dit geeft professionals de ruimte om samen te werken met en voor huishoudens waar sprake is van (dreigende) onveiligheid (microniveau). Tegelijkertijd draagt het doorlopen van de stappen er zorg voor dat mensen die werkzaam zijn in de verschillende betrokken domeinen elkaar beter leren kennen en gaan samen leren, hetgeen het netwerk versterkt en de impact ervan vergroot.
Werk in netwerkverband systematisch en stapsgewijs aan praktijkverbetering, met een gezonde en veilige thuissituatie voor iedereen als hoofddoel.
Opzet Kompas
Elke stap geeft inzicht in hoe de benodigde samenwerking tussen verschillende domeinen en systemen georganiseerd kunnen worden om onveiligheid thuis beter aan te pakken. Met een informatief kennisblok waarin staat waarom deze stap belangrijk is, hoe het bijdraagt aan betere samenwerking, een inspirerend voorbeeld dat laat zien hoe anderen deze stap hebben uitgevoerd en praktische tools, hulpmiddelen die direct bruikbaar zijn om met de stap aan de slag te gaan. Ter verdieping zijn daarnaast waar nodig diverse themagerichte kennissheets opgenomen. Denk aan thema’s als samen beslissen.
Vervolg: Ondersteuningsaanbod domeinoverstijgend denken, integraal doen
In 2025 wordt het Kompas vraaggericht in de praktijk gebracht en doorontwikkeld. Dat betekent dat er ruimte is om proeftuinen of andere regio’s die met het vraagstuk aan de slag willen extra te ondersteunen bij het vormgeven van domeinoverstijgend en integraal werken. Een paar proeftuinen hebben al interesse getoond. Het Kompas wordt vervolgens aangescherpt en verrijkt met de opgedane praktijkkennis, opdat het optimaal aansluit bij de dagelijkse werkelijkheid in regio’s. Daarbij zoomen we in samenwerking met het Handelingskader ook in op het handelen van professionals.
Meer weten?
Vragen of interesse in extra ondersteuning? Neem contact op met Christine Kuiper: ckuiper@kpchrenos.nl
Het concept Kompas is ontwikkeld door Kenniscentrum Phrenos in samenwerking met de Ontwikkelgroep Volwassenenproblematiek en tot stand gekomen op basis van o.a. deskresearch, werkbezoeken en interviews. Het Kompas wordt aan de hand van de feedback en geleerde lessen uit de praktijk aangescherpt.
Meer weblogberichten
Reactie toevoegen
U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.
Reacties
Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.