Marlies Crince: “Door samen te werken krijg je een inkijkje in iemands vakgebied”

In de praktijk

Marlies Crince heeft sinds mei 2023 een aandeel in proeftuin Haaglanden. Ze werkt in één van de gezinsteams en gaat in duo’s naar de gezinnen toe, met wie ze nauw betrokken is. In dit artikel deelt Marlies wat deze manier van werken voor haar en de gezinnen en huishoudens (met en zonder kinderen) betekent. 

Marlies Crince
Beeld: ©Martijn Beekman

Op huisbezoek gaan, iets regelen bij de gemeente en dan weer overleggen met collega’s; Marlies is meestal onderweg. De gezinsteams van proeftuin Haaglanden staan echt om de betrokken gezinnen heen. Ze gaan naar de families toe en zoeken de verbinding op. Daarom is Marlies vaak op pad in de gemeentes die onder proeftuin Haaglanden vallen: Delft, Den Haag en Westland.  

Marlies zit in deze proeftuin vanuit Jeugdbescherming West, waar ze de afgelopen 7 jaar werkte. De verschillen tussen werken in een proeftuin en werken in een gecertificeerde instelling werden haar al snel duidelijk. “In mijn werk was de maatregel altijd op het kind gericht”, vertelt ze. “Terwijl je soms duidelijk ziet dat de problemen zich meer afspelen in de gezinssituatie. Het is alsof je een kapot onderdeeltje uit een motor haalt, die repareert en vervolgens terugzet in een kapotte motor.”  

Leren van elkaar 

In proeftuin Haaglanden wordt gekeken naar het hele gezinssysteem. Dat geeft Marlies de tijd om te vertragen en ruimte om naar het grotere plaatje te kijken. Dat grotere plaatje is ook veel beter in beeld te brengen, omdat de proeftuin een samenwerking is tussen professionals uit allerlei verschillende vakgebieden. Marlies heeft onder meer collega’s vanuit de GGZ, de vrouwenopvang, kinderbescherming en ervaringsdeskundigen. Het is één groot team dat weer is onderverdeeld in gezinsteams. Vanuit die gezinsteams gaan er duo’s naar de gezinnen toe. Dat bevalt Marlies goed. “Samen zie je altijd meer en kan je sparren en reflecteren.”  

Door op deze manier samen te werken leer je veel van elkaar, merkt Marlies. “Elke collega brengt weer andere kennis met zich mee. Iedereen is nieuwsgierig naar elkaars expertise en leert van elkaar. En omdat je op de hoogte bent van elkaars werkwijze kun je de behandeling veel beter op elkaar afstemmen.” 

Samen betere begeleiding 

Weten waar je collega’s mee bezig zijn, maakt je ook veel bewuster van het systeem waar een gezin in zit, zo vertelt Marlies. “Hulpverlening kan heel gefragmenteerd zijn. Er wordt gewerkt met diagnoses. Als die diagnose opgelost is, zou het probleem weg moeten zijn. Alleen is dat vaak niet het geval.”  

Marlies: “Het voordeel van deze manier van werken, is dat je niet alleen naar de problemen in het gezin kijkt vanuit de organisatie waar jij voor werkt. Voorheen dacht ik vaak ‘Dat is niet mijn expertise, dus daar mag ik me niet mee bemoeien’, en dan droeg ik dat stuk over aan iemand anders. Nu los je het met elkaar op en kom je samen tot betere begeleiding.”  

Omdenken 

Marlies en haar collega’s krijgen dan ook ruimte en tijd om out of the box te gaan denken. Voorheen was er door het volgen van protocollen soms weinig ruimte voor omdenken, zag Marlies. “Mijn collega’s en ik zijn altijd erg druk. Maar soms vraag ik me af: druk waarmee? Vaak is dat druk met het volgen van regels. Door vertrouwen te geven en die protocollen een klein beetje losser te laten, kan je veel meer gaan denken in oplossingen.” 
 
Ondanks alle voordelen is het te vroeg om al te concluderen dat proeftuin Haaglanden een succes is, vindt Marlies. Haar doel is namelijk om patronen te doorbreken en een gezin blijvend veilig te maken, en dat gaat niet over één nacht ijs. Maar, ze heeft er alle vertrouwen in. “In de proeftuin staat de veiligheid van het gezin echt centraal. En straks staan hopelijk niet alleen gezinnen met kinderen centraal, maar iedereen die het moeilijk heeft in deze maatschappij.” 

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.