Interview met Nina Boersma, Teamleider Jeugdlink/Regionaal Veiligheidsteam Foodvalley
In de praktijk
Door een lange achtergrond in de kinder- en jeugdbescherming, merkt teamleider Nina Boersma dat ze haar ervaring nu echt mooi kan benutten om gezinnen, kinderen en ouders beter te ondersteunen. Door náást de mensen te gaan staan, beter te luisteren en henzelf als expert van hun eigen problemen te zien.
In de proeftuin Food Valley doen we dat samen met de veiligheidsorganisaties, zoals de Raad voor de Kinderbescherming en Veilig Thuis, maar vooral met het Sociale Team. We halen expertise naar voren. Daardoor maken we eerder een goede analyse, begrijpen we beter waar problematiek en onveiligheid vandaan komen, en kunnen we op zoek naar een duurzamere oplossing. Dat doen we door écht de tijd te nemen om aan te sluiten. Door ouders en kinderen te leren kennen, en te begrijpen hoe zij zijn beland in de situatie waarin ze zitten.
Als teamleider ervaar ik de proeftuin als heel hoopgevend. Ik beleef er veel plezier aan. We krijgen hier de ruimte om ons te ontwikkelen en te kijken hoe we voor gezinnen kunnen voorkomen dat we vanuit voorwaarden en maatregelen dingen moeten afdwingen.
Ik zie dat dat alle proeftuinen zich enorm inzetten voor het Toekomstscenario, ieder op zijn eigen manier. Maar allemaal willen we problemen van gezinnen niet langer doorgeven. We sluiten daarom aan bij het lokale veld, dat al heel goed thuis is in de gezinssituaties, en voegen echt expertise toe op het stukje veiligheid. We schalen bíj, niet meer meteen op. Want iedereen weet dat het gezinnen niet helpt als ze worden geconfronteerd met weer dezelfde vragen en dezelfde soort oplossingen, maar dan van een andere organisatie en met een steeds dwingender karakter.
Dat doorgeven hoeft niet als je de juiste mensen vroeg een goede analyse laat maken, hen doelgericht kunt laten werken en maatregelen alleen heel gericht kunt inzetten als dat echt noodzakelijk is.
In de proeftuin werken we daardoor aan de oorsprong van de problemen, waar we voorheen toch meer pleisters plakten. Door bij het zoeken naar zo’n beter stelsel te reflecteren op mijn eerdere werk, doe ik ook iets aan mijn éigen ontwikkeling. Dat zou ik iedereen willen aanbevelen.”
Meer weblogberichten
Reactie toevoegen
U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.
Reacties
Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.