De app Kwikstart helpt jongvolwassene op eigen benen te staan
In de praktijk
'Ik weet veel beter waar ik straks als ik 18 jaar word allemaal op moet letten'
Eind dit jaar wordt Merel* 18 jaar en mag ze over haar eigen toekomst beslissen. Tegelijkertijd zijn er allemaal wettelijke regels waaraan ze moet voldoen. Dat geeft stress, want ze heeft geen idee wat ze straks allemaal moet regelen. De gemeente wijst Merel op Kwikstart. Dat is een app met (lokale) informatie over wonen, geldzaken, werk, school, gezondheid, verzekeren en rechten en plichten. Die helpt Merel verder op weg naar een zelfstandig leven als jongvolwassene.
Bas Rodijk is projectleider Kwikstart bij Stichting Kinderperspectief die de app samen met jongeren heeft ontwikkeld. Op dit moment wordt de app qua techniek en uitstraling compleet vernieuwd. Vanaf voorjaar 2021 krijgt elke gemeente een lokale pagina ter beschikking.
‘Kwikstart is een app waarmee jongeren kunnen zoeken naar landelijke en straks ook lokale informatie van overheidsinstanties. Ze vinden er alle informatie die ze nodig hebben om op eigen benen te staan. Denk aan het aanvragen van een DigiD, een zorgverzekering of een urgentieverklaring voor een nieuwe woning. De app is speciaal bedoeld voor kwetsbare jongvolwassenen die geen netwerk om zich heen hebben van ouders, verzorgers of familieleden. Deze jongeren komen in grote problemen als ze geen zorgverzekering afsluiten of andere regelzaken vergeten. Het idee voor de app kwam van een jongere zelf. Die vond het jammer dat de informatiemap die hij op zijn zeventiende van de gemeente kreeg na een jaar verouderd was en vroeg zich af of er geen digitale versie van kon komen.'
Rodijk vervolgt: 'We werken nu met de gemeenten Rotterdam en Leiden aan een uitbreiding van de app op drie onderdelen, die voorjaar 2021 uitkomt. En ook daarvoor vragen we feedback aan jongeren. Zo komt er op hun verzoek voortaan bij elk thema een checklist en maken we animatiefilmpjes om teksten te verhelderen.’
Edgar Oomen is VNG projectleider jongvolwassenen in een kwetsbare positie (16-27 jaar). Hij vindt de app een uitkomst voor kwetsbare jongvolwassenen als Merel. Ook hij is blij met de nieuwe optie om lokale informatie toe te voegen.
‘Ik ben bij de jongerenbijeenkomsten in Rotterdam geweest die in het kader van de uitbreiding zijn gehouden en met veel plezier met enkele deelnemers gesproken. Ze weten heel goed hoe ze de app willen en vertellen ook in heldere taal of ze iets te kinderachtig vinden. Teksten worden in eenvoudige taal herschreven en er komen op hun verzoek animatiefilms om de informatie over wonen, werk en financiën te verduidelijken. Daarnaast kunnen alle gemeenten een eigen pagina met lokale informatie vullen. Hierdoor weet Merel bijvoorbeeld straks ook waar en bij wie ze in de gemeente een urgentieverklaring voor een huurwoning kan aanvragen. Gemeenten die willen meedoen, kunnen zich straks bij Stichting Kinderperspectief aanmelden. Verder geeft Nibud een boekje geldwijzer 18plus uit om ook in print voorbeelden met jongeren te kunnen delen.’
De 17-jarige Merel is blij met de app en weet nu beter wat haar straks als jongvolwassene op regelgebied te wachten staat.
‘Ik heb Kwikstart op mijn telefoon en al een paar keer voor informatie gebruikt. Zo heb ik nu een zorgverzekering afgesloten en weet ik veel beter waar ik straks als ik 18 jaar word allemaal op moet letten. Ik kan het iedereen aanraden deze app te gebruiken.’
*Op verzoek van de geïnterviewde is de naam Merel gefingeerd.
Ter lering en inspiratie
-
Over de eigen sector heen
Stichting Kinderperspectief ontwikkelde de app in 2014 voor en door jongeren uit de jeugdzorg. De informatie staat ook op de website www.kwikstart.nl. Gemeenten wijzen jongeren uit hun gemeente die 18 jaar worden en Jeugdzorg verlaten op de app. Maar de app kan ook breder worden ingezet: in principe heeft iedere jongere die 18 jaar wordt dezelfde vragen over rechten en plichten van jong volwassenen. Stichting Kinderperspectief en de gemeente Leiden en Rotterdam werken nu aan een nieuwe versie met lokale informatie. Ook dat gebeurt door en voor jongeren uit die gemeenten. Voorjaar 2021 kunnen alle gemeenten hun eigen pagina met lokale informatie aan de app toevoegen.
-
Leidende principes
De informatie die Kwikstart biedt, moet ervoor zorgen dat kwetsbare jongeren op eigen benen kunnen staan. Zo krijgt iedere jongere in Nederland op een goede en snelle manier toegang tot dezelfde informatievoorziening.
-
Organisatie een aansturing
De app is ontwikkeld en staat onder beheer van Stichting Kinderperspectief. Gemeenten kunnen lokale informatie aan de app toevoegen. Aanmelden kan via info@kinderperspectief.nl of ga direct naar het aanmeldformulier op de website.
-
Aandachtspunten
Stichting Kinderperspectief en deelnemende gemeenten moeten wijzigingen in wet- en regelgeving nauwlettend in de gaten houden en in de app doorvoeren. De initiatiefnemers denken ook goed na hoe ze ervoor zorgen dat minstens 80 procent van alle 355 Nederlandse gemeenten gaat meedoen en de app met lokale informatie aanvult. Gemeenten moeten bij deelname goed nadenken over welke lokale informatie ze aanbieden en hoe ze de app onder de doelgroep 17plus gaan promoten. Daarnaast wordt er nagedacht om de informatie uit de app tot lesmateriaal te verwerken voor middelbare scholen.
-
Financiering
De samenwerking met Rotterdam is ontstaan bij de start van het deelprogramma 18-/18+ binnen het Programma Sociaal Domein. Met subsidie van VWS heeft de gemeente Rotterdam de bestaande app samen met Kwikstart en jongeren verder ontwikkeld.
Meer informatie
Werk je bij een gemeente en ben je geïnteresseerd om lokale informatie beschikbaar te stellen voor jongeren uit jouw gemeenten? Of wil je graag op de hoogte blijven van de doorontwikkeling van Kwikstart? Stuur een mail met gegevens of de vraag om meer informatie naar: info@kinderperspectief.nl.
Meer weblogberichten
Reactie toevoegen
U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.
Reacties
Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.