In gesprek met Gieke Buur en Noa van Hagen over De Schoenveter Club: 'Kennis heeft geen waarde als je geen verbinding maakt'

In de praktijk

‘Wie denk jij te zijn dat je denkt dat je mij kunt helpen?’ Het eerste telefoongesprek tussen Noa van Hagen en zorginnovator Gieke Buur verliep niet gelijk voorspoedig. Noa had al zoveel behandelaars gezien dat ze er weinig vertrouwen meer in had.

Foto van sneakers en blauwe schoenveters

Nu, bijna drie kwart jaar later, hebben de twee samen De Schoenveter Club opgericht. Ze onderzoeken samen over welke eigenschappen hulpverleners moeten beschikken. Degenen die hier al in uitblinken verdienen een schoenveter als trofee en bedankje. Gieke heeft die van haar inmiddels ook al binnen.

Gieke Buur is landelijk ambassadeur Oppakken en leren van complexe casuïstiek voor het Ondersteuningsteam Zorg voor de Jeugd. Dit houdt in dat ze expertteams in verscheidene regio’s ondersteunt als kinderen en jongeren met meerdere problemen kampen en hierdoor onduidelijkheid ontstaat over wat zij nu precies nodig hebben.

In de hoop dat er op een alternatieve manier naar Noa’s situaties gekeken kon worden, vroeg Noa’s moeder of Gieke haar dochter zelf wilde bellen. Tijdens de podcast van Transformers in de Jeugdzorg ter lancering van De Schoenveter Club vertelt Gieke: ‘Ik vergeet nooit meer de eerste keer dat ik Noa aan de telefoon had. Haar eerste woorden waren: ‘Wie denk jij te zijn dat je denkt mij te kunnen helpen?’ Waarop ik antwoordde: ‘Ik ben alleen maar Gieke.’’ Dit antwoord bleek later de basis te zijn, waardoor Noa zich voor Gieke open kon stellen. En daarmee was ze een van de weinige behandelaars.

Beluister de podcast over De Schoenveter Club

Het vertrouwen moet groeien

Noa, die vanaf haar 16e uit huis ging en met verslaving kampte, had al zoveel hulpverleners ontmoet dat ze de tel was kwijtgeraakt. ‘Gieke durfde zich kwetsbaar op te stellen en ze was oprecht.’ Daarnaast was ze altijd bereikbaar, zelfs op 5 december tijdens het Sinterklaasdiner. En dat gaf Noa het gevoel dat ze Gieke kon vertrouwen.

Dat vertrouwen moet groeien. Beide oprichters zijn het ermee eens dat dit tijd kost. ‘Je kan niet verwachten dat iemand heel zijn verhaal aan je vertelt, als je zelf niet eens antwoord wil geven op de vraag of je zelf ook in de buurt woont. Als dat al te persoonlijk is, heb je al een muur gebouwd’, stelt Noa.

Gieke geeft aan dat ze zelf ook in haar vak heeft moeten groeien om dit te kunnen. ‘Tien jaar terug was me dit niet gelukt.’ Ze denkt dat er tijdens de opleiding tot psycholoog, psychiater of hulpverlener al gewerkt moet worden aan hoe je nu een goede band opbouwt met je cliënt.

‘Ik heb tien jaar lang gestudeerd en geleerd hulp te verlenen met kennis. Maar kennis heeft geen waarde als je geen verbinding maakt.’ Noa vult haar aan met: ‘Je hebt ook niet te maken met een lesboek, maar met een mens.’

Schoenveter cadeau

Gelukkig voor Noa was Gieke niet de enige die haar tijdens haar moeilijke jaren in de jeugdzorg op een persoonlijke manier wist te helpen. ‘Ik heb op heel veel plekken gezeten en op iedere locatie werkte er wel iemand die iets harder voor me wilde rennen. Zelfs op de slechtste plekken. Zo was er een vrouw die altijd verse muntthee voor me meenam. Dat lijkt klein, maar het laat mij zien dat ze me niet zag als nummer B2B029 en buiten werktijd ook nog aan me dacht.’

Toen Noa in haar laatste instelling zat, had ze vrijwel geen bezittingen. ‘Een tandenborstel en wat shirts.’ Toen ze de ervaringsdeskundigen die haar heel erg hadden geholpen wilde bedanken, wist ze niet zo snel wat ze hen moest geven. ‘Wat geef je iemand als je niets hebt? Toen heb ik een schoenveter van iemand geleend, daar een kunstwerkje van gemaakt en dat gegeven. Dat is het ontstaan van De Schoenveter Club. Alle begeleiders die me echt hebben geholpen, ontvangen er één.’

Tijdens de podcast krijgt ook Gieke eindelijk haar schoenveter overhandigd. Ze had er al eerder om gevraagd, maar een schoenveter ‘ontvang je niet zomaar’. Je moet humor hebben, oprecht zijn, over natuurlijk overwicht beschikken, je kwetsbaar op durven stellen, interesse tonen en beschikbaar zijn.

‘Hulpverleners helpen echt vanuit de behoefte in hun hart om anderen te helpen, maar over de hoe is vaak nog te weinig bekend. Het is niet aan mij of aan ons om te bepalen wat anderen nodig hebben. Dat kunnen alleen de jongeren bepalen.’

TEKST: Ismay Gossen

Als je meer wil weten, iemand wil nomineren of kenmerken wil doorgeven van iemand die je echt hielp? Mail dan naar noa@deschoenveterclub.nl of gieke@deschoenveterclub.nl. Kijk op de website of socials voor meer contactmogelijkheden.

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.