Drie voorbeelden van gezinsgericht werken

In de praktijk

De Nederlandse ggz publiceert op haar website 3 mooie verhalen over gezinsgericht werken én een webpagina die uitlegt wat die manier van werken precies inhoudt en wat je er als professional aan hebt

Wat werkt als het gaat om gezinsgericht werken? ‘We willen het gezin zien, als geheel’

Wat hebben behandelaren nodig om gezinnen als geheel te behandelen? En hoe kunnen jeugdhulp, jeugd-ggz en volwassenen-ggz hierin samenwerken? De Academische Werkplaats GEZIeN in Amsterdam doet onderzoek naar deze vragen. Zo draagt de werkplaats bij aan een domeinoverstijgende aanpak van gezinsgericht werken.

Lees heel het artikel

Intergenerationele overdracht doorbreken? Gezinsgericht behandelen!

Behandel niet alleen het individu, maar heb oog voor het gezin in zijn context. Dat is de boodschap van klinisch psycholoog Hanna Stolper, verbonden aan Dimence Groep, en Cecil Prins-Aardema, kinder- en gezinspsychiater bij GGZ Drenthe Gezinspsychiatrie.

Beiden zien in hun praktijk de impact van psychische problemen die van de ene op de andere generatie worden overgebracht. En ook hoe gezinsgerichte behandeling die overdracht kan doorbreken.

Lees heel het artikel

Gezinsgericht werken vanuit gezinsperspectief en lokale wijkteams

Gezinsgericht werken is de rode draad in zowel de Hervormingsagenda Jeugd 2023-2028 als in het Programma Toekomstscenario Kind- en Gezinsbescherming. En dan niet vanuit het aloude hulpverlenersperspectief, maar vanuit het perspectief van het gezin zelf én met hulp van lokale wijkteams.

Marieke Kleiboer, directeur Jeugd bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), is opdrachtgever van de Hervormingsagenda Jeugd 2023-2028. Deze is bedoeld om de jeugdzorg beter te organiseren. David Lamas is programmadirecteur van Toekomstscenario Kind- en Gezinsbescherming. Dit programma draait om de beweging naar een meer gezinsgerichte kijk op kind- en gezinsbescherming in gezinnen en huishoudens waar huiselijk geweld en kindermishandeling spelen.

Lees heel het artikel

Meer informatie

Kijk op de pagina https://www.denederlandseggz.nl/thema/gezinsgericht-werken voor meer informatie en handvatten voor gezinsgericht werken.

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.