Rapportage Informele steun: 101 alledaagse uitdagingen van gezinnen
Op 19 maart jl. ging staatssecretaris Karremans op werkbezoek bij het Collectief Informele Steun Kind & Gezin. Hij ging in gesprek met steun- en vraagouders over de kracht van informele gezinssteun. Alle gezinnen ervaren uitdagingen in het dagelijks leven, van opvoedvragen, financiële vragen tot de combinatie van werk- en zorgtaken.

Informele steun is een belangrijke beschermende factor voor kinderen en ouders. Als gezinnen weinig sociale steun ervaren vanuit hun omgeving, kunnen professionals en vrijwilligers die versterken. Dat is vooral belangrijk voor gezinnen in kwetsbare omstandigheden.
Informele steun kan via buren en familie, maar kan ook via maatschappelijke organisaties worden georganiseerd, zoals via Home-Start, Buurtgezinnen, Steunouder en Samen Oplopen. Hulp kan geboden worden door een vrijwilliger in het gezin die de ouder ondersteunt bij alledaagse uitdagingen of doordat een kind opgevangen wordt in een steungezin.
Vanuit de Hervormingsagenda Jeugd stimuleren het rijk, gemeenten, aanbieders en professionals de inzet van informele steun. Informele steun zorgt voor een goede invulling van de pedagogische basis en versterkt hierdoor de veerkracht van gezinnen.
Informele steun kan sociale steun zijn die kinderen, jongeren en ouders als vanzelfsprekend krijgen van mensen in hun omgeving. Denk hierbij aan:
- Steun bij opvoedvragen (bijvoorbeeld grenzen stellen);
- Emotionele setun (steuntje in de rug, zelfvertrouwen vergroten, luisterend oor);
- Praktische steun (helpen met de financiën).
Het is belangrijk dat professionals samenwerken met mensen uit het sociale netwerk. Professionals zijn maar tijdelijk bij het gezin betrokken. Het sociale netwerk is een meer duurzame bron van steun.
Om de impact en diversiteit van informele steun te laten zien voor gezinnen heeft Steunouder in opdracht van VWS onlangs het rapport ‘101 alledaagse gezinsuitdagingen’ uitgebracht. Het rapport laat met behulp van een maatschappelijke kosten-batenanalyse ook zien hoe informele steun kan bijdragen om zwaardere zorg te verminderen.
Met praktijkvoorbeelden en verdiepende casussen van Steunouder, Home-Start, Buurtgezinnen en Samen Oplopen wordt inzichtelijk gemaakt hoe deze vorm van steun niet alleen gezinnen helpt, maar ook de druk op formele hulp kan verminderen.
Tijdens het werkbezoek aan het Collectief ontving staatssecretaris Karremans het symbolische ‘Koffertje van Karremans’ waar de kracht van informele steun in diverse rapporten wordt belicht, waaronder het recente rapport van Steunouder. Benieuwd naar de inzichten en resultaten over de mogelijke impact van informele steun?
Lees de rapportage 101 alledaagse gezinsuitdagingen
Staatssecretaris Karremans onderstreept het belang van informele steun voor de gezinnen en vrijwilligers, en refereerde tijdens het werkbezoek ook naar zijn eigen jeugd waarin informele steun een belangrijke rol heeft gespeeld. Verder ziet staatssecretaris Karremans nog kansen om potentieel informele organisaties beter te benutten.