Standaardisatie van specialistische zorgvormen

Eén van de belangrijkste ambities uit de Hervormingsagenda Jeugd 2023-2028 is het vereenvoudigen van de inkoop van jeugdzorg. Te beginnen met de zorgvormen die straks verplicht regionaal moeten worden ingekocht.

Gemeenten, zorgaanbieders en jeugdzorgprofessionals hebben te maken met hoge administratieve lasten rondom inkoop en verantwoording van (hoog)specialistische jeugdzorg. Hierdoor kunnen zorgprofessionals minder tijd besteden aan het verlenen van jeugdzorg.

Voor de zorgvormen die straks regionaal moeten ingekocht, worden standaarden ontwikkeld voor registratie, declaratie en verantwoording die verplicht moeten worden gevolgd. Om deze ambitie te verwezenlijken, is het programma Standaardisatie opgestart.

Waarom standaardisatie belangrijk is

Standaardisatie vermindert de administratieve lasten voor gemeenten, aanbieders en jeugdzorgprofessionals, waardoor zij meer tijd overhouden voor waar het echt om gaat: goede zorg voor de jeugd. Door een ‘eenheid van taal’ te creëren, gebruiken alle gemeenten dezelfde productcodes en definities, wat ervoor zorgt dat iedereen op dezelfde manier werkt. Bovendien maakt deze standaardisatie het mogelijk om de (hoog) specialistische jeugdzorg regionaal in te kopen, wat samenwerking tussen gemeenten bevordert en de kwaliteit van zorg ten goede komt.

Hoe gaan we dit doen?

We zorgen voor uniforme begrippen en een limitatieve set aan prestaties (‘eenheid van taal’) die we verwerken in standaarden voor registratie, declaratie en verantwoording. De standaarden ontwikkelen we in nauwe samenwerking met gemeenten, zorgaanbieders, jeugdzorgprofessionals en experts (inkopers, ICT-leveranciers, accountants).

Het traject naar standaardisatie is een meerjarig proces. Waar mogelijk versnellen we de uitwerking, maar we nemen ook tijd om te leren van de eerste stappen om te komen tot een effectieve aanpak. We beginnen daarom met de standaardisatie van twee (regionaal in te kopen) jeugdzorgvormen. Op basis van de inzichten die we hierbij opdoen, willen we het proces voor de standaardisatie van de overige jeugdzorgvormen eenvoudiger maken. Na de invoering van de standaarden wordt het gebruik hiervan verplicht.

De complexiteit ligt niet alleen in de ontwikkeling van de standaarden, maar ook het in de praktijk werkend krijgen van de standaarden. Daarom wordt er in het programma gewerkt langs drie sporen:

Spoor 1: Wat kan nu al? Wat gaan we doen?

Het Ketenbureau i-Sociaal Domein ontwikkelt en beheert al standaarden die toegepast kunnen worden, zoals contractstandaarden, I-standaarden, SAP en Accountantsprotocol. Deze standaarden zijn te vinden via op de website van het Ketenbureau. Als gemeenten en aanbieders deze goed en eenduidig gebruiken, scheelt dat al veel qua administratieve lasten. Het Ketenbureau kan hen ondersteunen bij het implementeren. 

Spoor 2: Uitwerken conceptueel WUIVER model

In dit spoor worden deelprojecten in 2025 opgestart vanuit het conceptueel WUIVER model (Werkwijze Uniforme Inkoop Verantwoording En Registratie) op basis van prioriteiten:

  • Het ontwikkelen van uniforme begrippen (‘eenheid van taal’);
  • Het vertalen van de regionaal in te kopen zorgvormen in een limitatieve set aan producten;
  • Het formeel beleggen van het onderhoud van en toezicht op de standaarden.

De vervolgstap is dat voor de aangewezen zorgvormen standaarden voor registratie, declaratie en verantwoording worden opgesteld die verplicht moeten worden gebruikt.

Spoor 3: Klein beginnen, evalueren en leren

In dit spoor werken we samen met verschillende organisaties uit de jeugdzorg die al stappen hebben gezet in de ontwikkeling van standaardisatie (o.a. kwaliteitscriteria, uniforme producten, handreiking voor tarieven).  Het gaat bijvoorbeeld om organisaties voor gezinshuiszorg, pleegzorg en jeugdbescherming. Samen met hen werken we aan het ontwikkelen van een volledige set aan standaarden en willen we op basis van hun ervaringen leren van wat er nodig is om standaardisatie in een sector uit te werken en succesvol toe te passen.

Meedenken of heb je vragen?

Wil jij meedenken over standaardisatie in de Jeugdzorg? Jouw ervaring is van onschatbare waarde! We nodigen je van harte uit om mee te denken, vragen te stellen, ideeën of inspirerende casussen te delen. Meld je aan via je eigen brancheorganisatie of neem contact met ons op via voorjeugdengezin@minvws.nl.

Veel gestelde vragen

Relevante links en documenten

Terugblik: Webinar en Q&A Week van de Standaarden

Woensdag 13 november 2024 09.00-10.30 uur programma Standaardisatie Hervormingsagenda Jeugd: impact op gemeenten en aanbieders.

Bekijk het webinar

Aanbiedingsbrief ontwerpbesluit Verbetering beschikbaarheid jeugdzorg

De AMvB met onder meer de zorgvormenlijst is op 20 december 2024 voorgehangen bij de Eerste en Tweede Kamer.

Bekijk de aanbiedingsbrief