JIMaanpak

De JIMaanpak, JIMwerkt, Circulaire Zorg en JIMpact. Je hebt er vast van gehoord. Maar waar staat het voor? Een JIM is een steunfiguur die een kind of jongere zelf kiest uit de eigen omgeving, zoals een buur, tante, sportcoach of opa. Een vertrouwenspersoon die het kind/de jongere inspireert, energie geeft, dingen leert en als nodig ook een keer de waarheid kan zeggen. Zo’n JIM treedt als vertegenwoordiger op richting het gezin en professionals. JIM staat voor Jouw Ingebrachte Mentor.

JIMwerkt

JIMwerkt is de stichting die o.a. professionals traint om samen te werken met JIMs, omdat het om een andere manier van denken en doen vraagt, een andere mindset. Het haalt kinderen/jongeren niet uit hun habitat, maar biedt en stimuleert een stabielere groei. De hulpverleners wisselen, maar de JIM blijft. Werken met de JIMaanpak leidt tot Circulaire Zorg.

Circulaire Zorg

Circulaire Zorg is de basis of ‘ondergrond’ van de JIMaanpak. De belangrijkste pijlers van Circulaire Zorg zijn Duurzaam, Minimalistisch en Holistisch.

Circulaire Zorg staat voor hulp waar:

  • Het gezin en het netwerk eromheen centraal staat;
  • Gezinsleden nadenken over hun last (duurzaam);
  • Relatieherstel binnen het eigen netwerk boven professionele input gaat (minimalistisch);
  • Met informele en formele betrokkenen gesproken wordt over ieders rol, positie en samenwerking (holistisch)

JIMwerkt organiseert ook masterclasses: Circulaire Zorg voor managers en bestuurders, en Circulaire Zorg voor gedragswetenschappers.

JIMpact:

Na enkele jaren van lokale initiatieven en samenwerkingen is de JIMaanpak sinds 14 juni 2023 landelijk beschikbaar met JIMpact: een samenwerking tussen JIMwerkt en negen gevestigde organisaties in de jeugdzorg: entrea lindenhout, Enver, iHUB, Levvel, Sterk Huis, Via Jeugd, Wij Groningen, Jarabee en Youké. Binnen de negen samenwerkende organisaties worden trainers geworven die op hun beurt weer professionals zullen trainen om te werken met de JIMaanpak. Tijdens de trainingen krijgen professionals de methodische kennis en vaardigheden geleerd hoe de JIMaanpak vorm te geven.

‘We zien dat de JIMaanpak zowel uithuisplaatsingen helpt voorkomen als verkorten,’ legt de projectmanager uit. ‘De JIMs zijn natuurlijk een stabiele factor in de eigen omgeving van kwetsbare jongeren. De jeugdzorg krijgt de laatste jaren veel kritiek, onder andere op de versplintering van de dienstverlening waardoor de jonge cliënten zoveel verschillende hulpverleners zien. Daar is de JIM een effectieve compensatie tegen.’