Over het thema
Op deze pagina vind je meer informatie over het thema ‘Laat me niet los'.
'Laat me niet los' is het thema van de Week tegen Kindermishandeling 2024. Maar hoe doe je dat? Op deze pagina vind je een aantal tips en adviezen.
Kinderen die mishandeld worden, voelen zich vaak ongezien en ongewenst. Ze hebben het gevoel dat er niemand om hen geeft. Maar wanneer een volwassene oprechte aandacht voor hen heeft en hun laat voelen dat ze ertoe doen, kan dat een wereld van verschil maken. Het maakt niet uit wie je bent; iedereen kan klaar staan voor een kind dat het moeilijk heeft.
Daarnaast is het belangrijk om aandacht te hebben voor de ouders. Je helpt kinderen namelijk door je ook te richten op de ouders, ze te begrijpen in hun ouderschap en ze bij de problemen die zij ervaren in de opvoeding van hun kinderen te begeleiden. Laat dan ook hen niet los in het traject naar een betere opvoeding toe.
Praten met (volwassen) kinderen over kindermishandeling
- Het gesprek met een kind aanknopen over vermoedens van kindermishandeling is lastig. Je wilt voorkomen dat er een muur tussen jou en het kind ontstaat, waardoor contact leggen nog lastiger is. Idealiter is het fijn als er een vertrouwenspersoon voor langere periode naast het kind staat, zodat het kind niet losgelaten wordt. Ga je als professional toch zelf het gesprek aan? Dan vind je in het artikel van Margreet Timmer of in het artikel van Evie Daniels een paar handige tips.
- Marike van Gemert traint professionals in het praten met kinderen die (vermoedelijk) mishandeling of misbruik meemaken. In dit artikel geeft ze antwoord op 9 belangrijke vragen.
- Slachtoffer Sanne deelt haar verhaal over hoe zij als meisje is mishandeld door haar moeder en geeft tips hoe je als professional kunt zorgen voor meer veiligheid en vertrouwen in gesprekken. ‘Een van de redenen waarom ik het zo moeilijk vond om open te zijn, was dat ik anderen niet wilde belasten met de dingen die mijn moeder gedaan had. Dat zou voor anderen te heftig zijn, dacht ik. Mijn psychotherapeut bleef voortdurend benadrukken dat ze voor haar eigen emoties kon zorgen en dat ze die niet op mij zou gaan projecteren. “We gaan samen voor jou zorgen, maar ik kan voor mezelf zorgen”, bleef ze maar zeggen. Dat was voor mij een enorme doorbraak.’
Interview over hoe je ouders het beste kunt benaderen
Met gedrevenheid en passie vocht Alice van der Pas jarenlang voor betere ouderbegeleiding. In 2013 gaf ze dit ─ nog altijd relevante ─ interview over hoe je ouders het beste benadert.
‘Kindermishandeling zie ik als een wanhoopsdaad van iemand die het echt niet meer weet. Dat is alleen maar te voorkomen door solidariteit met ouders, door heel alert te zijn en mensen te vragen hoe het gaat.’
Voorbeelden
Er zijn verschillende instanties waarbij het thema ‘ik laat je niet los’ mooi naar voren komt. Bijvoorbeeld JIMwerkt; een organisatie die jongeren ondersteunt in het kiezen van “Jouw Ingebrachte Mentor”. Een JIM is een steunfiguur die een jongere zelf kiest uit de eigen omgeving zoals een buur, tante, sportcoach of opa. Een vertrouwenspersoon die de jongere inspireert, energie geeft, dingen leert en als nodig ook een keer de waarheid kan zeggen.
Of neem de organisatie Heppie (t)Huis. Deze organisatie laat kinderen die bij hen in huis geplaatst worden niet los. Ze blijven naast de kinderen staan, ondanks dat het soms een hele ingewikkelde situatie is. Het kind mag bij Heppie (t)Huis blijven wonen zolang het nodig is in hun eigen omgeving, zodat ze vlak bij hun vrienden, school en sportclub kunnen blijven.
Bekijk de talkshow van de Raad voor de Kinderbescherming waar zowel JIMwerkt en Heppie (t)Huis worden besproken (vanaf 27.05 minuten).
Wat laat jou niet los als het om kindermishandeling gaat?
In het kader van de Week tegen Kindermishandeling 2023 vroeg het Expertisecentrum Huiselijk Geweld en Kindermishandeling 6 ambassadeurs vanuit verschillende perspectieven wat hen niet loslaat als het om kindermishandeling gaat. Lees hun advies.
Meer weten over wat kindermishandeling is, hoe je het herkent en wat je kunt doen als omstander of professional? Bekijk de pagina over kindermishandeling.