Gemeenten en andere relevante partijen gaan zorgen voor betere toegang tot jeugdhulp voor kinderen en gezinnen. Dat doen ze onder meer door lokale teams effectiever te maken, nauwere samenwerkingen en te werken aan een kwaliteitskader.
Onderwerpen bij dit thema
Relevante rapporten en onderzoeken
Rapportage Verkenning (financiële) potentie van stevige lokale teams (KPMG en Verwey-Jonker Instituut
In dit rapport wordt uiteengezet wat de (financiële) potentie is van lokale teams die al dan niet zelf hulp verlenen. Ook wordt aangegeven wat essentiële randvoorwaarden en werkzame elementen zijn om deze (financiële) potentie te realiseren.
Handreiking bij KPMG rapport over basisfuncties van wijkteams
In deze handreiking gaan we in op de vakbekwaamheid die wordt gevraagd van professionals die werken in of met lokale teams. Dit wordt inzichtelijk gemaakt aan de hand van de inzichten en basisfuncties die lokale teams in huis zouden moeten hebben, zoals geformuleerd in het KPMG-rapport.
Onderzoek van Zwaan Advies over toegevoegde waarde en effectiviteit van wijkteams (30 maart 2022)
Op 30 maart 2022 presenteerden Zwaan Advies en het NJi, in opdracht van de Associatie Wijkteams, een onderzoek naar de toegevoegde waarde en effectiviteit van wijkteams. Ellen van der Vlist, directeur van De Kleine Schans, heeft een video gemaakt waarin zij de uitkomsten van het onderzoek samenvat.
Uit het KPMG-onderzoek ‘Basis functies voor lokale teams in kaart’ komen vijf basisfuncties en bijbehorende centrale inzichten naar voren. Om te komen tot een betere toegang tot jeugdhulp door versterking van onder meer de lokale teams, is het van belang om deze functies en inzichten daadwerkelijk lokaal te borgen. Hier zijn veel gemeenten en hun lokale teams al goed mee aan de slag gegaan.
Zorg en ondersteuning Evaluatie Tool (ZET) sociaal domein
Met de Zorg en ondersteuning Evaluatie Tool sociaal domein kunnen gemeenten en samenwerkingspartners de toegang en samenhang in de hulp in het brede sociaal domein zelf in kaart brengen en deze optimaliseren. Met interviews en dossieronderzoek wordt in beeld gebracht welke weg de inwoner aflegt wanneer er hulp of ondersteuning nodig is. Zo krijg je inzicht in wat goed gaat en wat beter kan.
Voor een vergelijking van de basisfuncties en de Zorg en ondersteuning Evaluatie Tool sociaal domein zie deze flyer.
Doel van deze flyer is om duidelijk te maken hoe de Zorg en ondersteuning Evaluatie Tool en de beschrijving van de basisfuncties zich tot elkaar verhouden.
Beweging Brede Blik
Beweging Brede Blik wil een beweging op gang brengen met professionals, vrijwilligers, mensen met ervaring in de jeugdzorg, inwoners waaronder jongeren en ouders en gemeenten die elkaar scherp houden en inspireren. Om samen te kijken hoe we het beste kunnen handelen om het gewone leven te versterken. Het doel is dat iedereen mee kan doen aan de samenleving, ook als mensen pech onderweg hebben of in hun leven zijn vastgelopen.
Onderwijs(zorg)consulenten geven advies over een passende oplossing voor leerlingen die thuis zitten of dreigen thuis te komen zitten. Naast onderwijs is er vaak ook zorg nodig. Gezinnen kunnen bij de organisatie van de zorg hulp krijgen van clientondersteuning die de gemeente biedt. In deze situaties is het dus goed als deze professionals goed met elkaar samenwerken.
Onderwijs(zorg)consulenten en cliëntondersteuners van MEE NL kijken samen of en hoe zij elkaar in de regio beter kunnen vinden en hoe zij beter kunnen samenwerken en kennis kunnen delen.
Lokale wijkteams gaan onveilige situaties voor kinderen sneller en effectiever te lijf. Het wijkteam moet hiervoor voldoende kennis en vaardigheden hebben om schadelijke situaties te signaleren en aan te pakken. In de pilots in de Jeugdbeschermingsketen wordt daarnaar samen met de wijkteams, Veilig Thuis, de Raad voor de Kinderbescherming en de Gecertificeerde Instellingen gekeken.
Acties
Kwaliteitskader ‘Werken aan Veiligheid voor lokale teams en gemeenten’
VNG en het programma ‘Geweld hoort nergens thuis’ maken een zelfscan en stellen een infobox ter ondersteuning beschikbaar.
In heel Nederland staan lokale teams klaar om inwoners ondersteuning en hulp te bieden. Hoe zij werken en georganiseerd zijn is zeer divers. De afgelopen jaren is veel praktijkervaring opgedaan met het werken vanuit lokale teams. We staan niet stil en blijven doorontwikkelen. De ondersteuningslijn is een nadere uitwerking van een onderdeel van het Richtinggevend kader toegang, lokale teams en integrale dienstverlening van de VNG.
De Hervormingsagenda jeugd vraagt dat we stevig lokale teams vormen die zelf hulp bieden. Daarbij krijgen de lokale teams de komende jaren ook een grotere rol bij begeleiden en bijstaan van gezinnen en huishoudens die te maken hebben met onveiligheid (oa. huiselijk geweld en kindermishandeling). Zoals geschetst in het Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming. De ondersteuningslijn ‘Stevig Lokale Teams’ van de VNG ondersteunt en stimuleert gemeenten en uitvoeringsorganisaties om deze beweging te maken.