AEF Onderzoek: concrete handvatten voor structurele inbedding domein overstijgende samenwerking
Het project ‘Volwassenenproblematiek’ binnen het programma Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming richt zich op gezinsgerichte, domein overstijgende samenwerking. Dit heeft als doel om achterliggende factoren, waar gezinnen met onveiligheid mee worstelen (zoals schulden en psychische problemen), integraal aan te pakken. Onderzoeks- en adviesbureau AEF heeft de opdracht gekregen om vanaf augustus 2024 een onderzoek te doen naar de structurele inbedding van domein overstijgende samenwerking gericht op veiligheid in thuissituaties.
De focus van dit onderzoek ligt op hoe bestaande vormen van samenwerking kunnen worden voorzien van een structurele juridische, bestuurlijke en/of financiële basis. Samen met een aantal initiatieven en betrokken partijen kijken de onderzoekers naar eventuele lokale/regionale oplossingen die passen binnen bestaande kaders. Ook kijken de onderzoekers of en hóe initiatieven effectiever kunnen functioneren door wijzigingen in het bestaande stelsel. Waar mogelijke (stelsel)oplossingen en de inrichting van de regionale veiligheidsteams elkaar kunnen versterken, zorgt het programmateam ervoor dat deze inhoudelijke verbinding wordt gelegd.
In dit onderzoek staat de dagelijkse praktijk van bestaande en werkzame samenwerkingen centraal. Het gaat dus om initiatieven die nu al vanuit verschillende domeinen samenwerken aan de aanpak van veiligheid in thuissituaties. Denk hierbij aan de integrale SWITCH-aanpak of de inzet van de SPV’er bij de jeugdbescherming teams in Amsterdam. In dit onderzoek duikt AEF een aantal initiatieven in voor een beeld van waar zij juridisch, financieel en/of bestuurlijk tegenaanlopen. AEF ondersteunt deze initiatieven via maatgerichte, bruikbare adviezen, inclusief bijbehorende voorbeelddocumenten. De onderzoekers voeren hiervoor verschillende gesprekken met zowel de initiatieven als stelselpartijen. Gezamenlijk brengen ze in kaart voor welke knelpunten landelijke stelselwijzigingen nodig zijn. Eind van het jaar levert AEF een eindrapportage op met de uitkomsten van het onderzoek.
Waarom dit onderzoek?
Binnen het programma Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming geven organisaties aan dat zij tegen de grenzen aanlopen van wat er binnen het huidige stelsel kan. In situaties waarin het stelsel knelt, en de spelregels dus eigenlijk veranderd moeten worden, is het vaak ingewikkeld om scherp te krijgen welke verandering binnen de praktijk écht gaat helpen. En soms blijken er toch (tijdelijk) oplossingen mogelijk, bijvoorbeeld met bepaalde bekostiging of rondom gegevensuitwisseling. De wens bestaat al langere tijd om concrete handvatten te krijgen voor structurele inbedding van initiatieven. In plaats van oplossingen te vinden voor algemene knelpunten, is er behoefte aan gerichte aanpakken. Daarom voert AEF een verdiepend onderzoek uit naar initiatieven die aansluiten bij de lokale behoeften.