Ontwikkeling van een uniform handelingskader

Integraal systeem- en mensgericht werken

Het handelingskader voor professionals van lokale teams en regionale veiligheidsteams speelt een cruciale rol in het realiseren van integraal systeem- en mensgericht werken binnen het Toekomstscenario. Het beschrijft het gewenste toekomstige handelen van professionals, in samenwerking met alle leden van het huishouden, bij misbruikend, verwaarlozend of gewelddadig relationeel gedrag. Dit is binnen de huidige wet- en regelgeving nog niet uitvoerbaar. Het programmateam werkt in 2024 en 2025 nauw samen met diverse proeftuinen en lokale teams, ervaringsdeskundigen en partners aan één uniform handelingskader. Dit kader helpt bij het stroomlijnen van de verschillende werkwijzen en visies die momenteel bestaan en draagt bij aan een eenduidige en rechtmatige uitvoering van het werk door alle betrokken professionals.

Professionaliteit en morele afwegingen binnen het handelingskader

Nadat in januari 2024 een dialoogversie is opgeleverd, is tussen februari en juni breed input verzameld en verder ontwikkeld. Dat heeft geresulteerd in een eerste concept kerndocument voor het handelingskader eind september. Dit document legt de basis voor het maken van professionele afwegingen in complexe situaties, met een sterke focus op veiligheid. Belangrijke onderdelen zijn de grondhouding, het recht op bescherming van de persoonlijke levenssfeer en het recht op bescherming en hulp. De doorontwikkelde visie Gefaseerd Samenwerken voor Veiligheid biedt houvast voor de samenwerking van het huishouden en professionals én de samenwerking tussen professionals onderling. Hierbij wordt steeds de vraag gesteld: wanneer handel ik goed en wat zijn de mogelijke consequenties van mijn handelen? Deze professionele afwegingen zijn altijd morele vraagstukken.

De komende versie van het handelingskader, die in december 2024 wordt verwacht, verwerkt weer de input uit het veld en bouwt verder op deze basis. Ook worden verwijzingen opgenomen naar bestaande verdiepende kennis voor diverse thema’s. We maken gebruik van bestaande wetenschappelijke, praktijk- en ervaringskennis. Waar nodig worden een aantal modules toegevoegd. Dit proces wordt in 2025 voortgezet, zodat we steeds verder samen ontwikkelen.

Beeld: ©Pixabay