Beeld: ©Toekomstscenario

Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming

Nederland staat voor de maatschappelijke opgave om de hulp en bescherming aan kinderen en volwassenen zodanig te organiseren, dat de veiligheid in gezinnen en huishoudens verbetert, de betrokkenen zich beter gezien en gehoord voelen en er minder gedwongen maatregelen nodig zijn. Daar werken we hard aan binnen het Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming. In deze nieuwsbrief lees je over de ontwikkelingen rondom het programma Toekomstscenario en de praktijk van de kind- en gezinsbescherming.

Programmanieuws

Dag van de Praktijk 'vanuit gezinnen en huishoudens'

Op maandag 18 november a.s. organiseren we vanuit het Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming een 2e Dag van de Praktijk. Een dag ter inspiratie en motivatie in de kind- en gezinsbescherming. 
We zorgen voor een veelzijdig programma dat in samenwerking met de partners zal worden opgesteld en ingevuld. De dag is bedoeld voor alle betrokken personen. Naast professionals en ervaringsdeskundigen nodigen we ook beleidsmakers, managers en bestuurders uit. 

Reserveer alvast de datum in je agenda. Na de zomer volgt een uitnodiging met daarin een aanmeldlink.

18 november 2024
10.00 - 17.00
De Fabrique in Utrecht

Meer informatie over de Dag van de Praktijk

Uitnodiging Dag van de Praktijk
Beeld: ©Ministerie van JenV

Leren van ervaringen

Gabriel Gomes Barros: “Het streven is om de cliënt centraal te zetten, en daar een systeem om heen bouwen”

Gabriel Gomes Barros is ervaringsdeskundige bij het Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming. Hij vertelt hoe hij de stem van jongeren en cliënten in de Jeugdhulp binnen het programma een plek geeft. Lees hier het interview.


Communitybijeenkomst 3 juni

Op 3 juni jl. is er een fysieke bijeenkomst geweest met een aantal Communityleden in Utrecht. De ervaringsdeskundigen blikken terug op de bijeenkomst: “Het was fijn om elkaar hier te fysiek te treffen en op deze manier een gesprek aan te gaan en te verbinden.”

Tijdens de bijeenkomst is onder andere gesproken over waar het programma staat en dat er bewust gekozen is om een vijfde deel van het programmateam door ervaringsdeskundigen in te vullen. Ook werd het grote belang van de Community benadrukt. Daarnaast is er meer uitleg en context gegeven aan de invulling van de Community: een plek waar mensen die te maken hebben (gehad) met de kind- en/of gezinsbescherming en/of huiselijk geweld/kindermishandeling terechtkunnen om hun visie te delen. Maar ook een plek waar deze mensen meedenken over verschillende onderwerpen en input kunnen leveren op wat voor hen belangrijk is in de te ontwikkelen aanpak. Tot slot is gesproken over hoe we met elkaar willen omgaan in de Community. 

Heb jij ook ervaring en wil je een bijdrage leveren in de Community? Meld je dan aan via ervaringsdesk.toekomstscenario@gmail.com.

Beeld: ©EMMA/Berber Jongbloed

In de praktijk

Bijeenkomst contactambtenaren Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming

Op 4 juni vond de tweede bijeenkomst plaats voor zogeheten ‘contactambtenaren Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming’. De contactambtenaren kregen een inspirerende lezing over transformaties en werden meegenomen in de belangrijkste updates van het programma door programmadirecteur David Lamas. Hij vertelde onder andere over de voortgangsrapportage van het programma en de ideeën richting 2025. Lees verder.

Afbeelding van team dat overlegt en vergadert

Lees- en luistertips

Podcast: 'Jeugdzorg. Wat bedoel je? Aflevering 32: Leonard Geluk over Maasmeisje en Maakbaarheid'

Sinds 2020 is Leonard Geluk algemeen directeur van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). Bijna 20 jaar geleden was hij als wethouder van Rotterdam verantwoordelijk voor de jeugdzorg in de regio en in die tijd werd hij geconfronteerd met een aangrijpend geval van fatale kindermishandeling, beter bekend als het Maasmeisje.
Destijds wilde hij alles op alles zetten om te garanderen dat dit nooit meer kon gebeuren.

Jeugdzorg: Wat bedoel je? Podcast Logo

Agenda

15 juni: Internationale Dag tegen Ouderenmishandeling

Maar liefst 1 op de 20 ouderen heeft te maken met mishandeling of misbruik. Het doel van de Internationale Dag tegen Ouderenmishandeling is om mensen meer bewust te maken van ouderenmishandeling.

Meer informatie over ouderenmishandeling is hier te vinden.


30 september: Voor de Jeugd Dag

Op 30 september zijn wij vanuit het Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming met een stand aanwezig op de twaalfde Voor de Jeugd Dag ‘werken aan een sterke gemeenschap’. Op die dag ontmoeten kinderen en jongeren, ouders, (jeugd)professionals, organisaties en gemeenten elkaar om te laten zien wat hen bezighoudt en inspireert. Tijdens deze dag gaan we onder andere in op de vragen: Hoe zorgen we voor een sterke gemeenschap om in op te groeien en in op te voeden? Welke opbouwende rol kan de (online) omgeving spelen? En hoe kunnen professionals samen bijdragen aan sterke gemeenschappen?

De inschrijving opent uiterlijk eind juni. Klik hier voor meer informatie.