Yesenia Hermelijn: ‘Ik sta direct naast het gezin en ik communiceer beide kanten op’
In de praktijk
Yesenia Hermelijn, ervaringsdeskundige bij Blijvend Veilig Amsterdam.
“Wat ik het mooie vind aan werken volgens het Toekomstscenario, is dat we binnen het team verschillende belangrijke kwaliteiten hebben, maar als hulpverleners naar de cliënten toe één gezicht tonen. Elk gezin is namelijk weer anders en heeft zijn eigen aanpak nodig. In de proeftuin bespreken we de problematiek van een casus binnen het team, en met de adviezen die daar vanuit al die verschillende kwaliteiten komen, kun je samen de aanpak kiezen die het best bij dát gezin past. We hoeven zo niet steeds te verwijzen naar andere organisaties en alles weer over te dragen. Dat geeft een gezin meer zekerheid.
Het gezin heeft in deze aanpak ook steeds met dezelfde mensen te maken. Dat brengt rust omdat er niet steeds opnieuw vertrouwen hoeft te worden opgebouwd, en het zorgt voor een band. Er wordt meestal gewerkt in duo's, maar soms gaan we met zijn drieën aan de slag. Ik ben één van de ervaringsdeskundigen bij Blijvend Veilig die dan worden meegevraagd. Ik loop mee in een casus en ik ben aanwezig bij de gesprekken. Dat kan zijn om extra ondersteuning te bieden, maar vooral ook om verbinding met leden van het gezin te maken en om bruggen te bouwen.
Ik sta direct naast het gezin en ik communiceer beide kanten op. Door de problemen heel laagdrempelig te benaderen, kan ik soms dingen losmaken waar dat bij een andere hulpverlener wat moeilijker gaat. Dat kan nét het verschil maken. We willen namelijk zo vroeg mogelijk de juiste hulp bieden, zodat de situatie in zo'n gezin niet verder escaleert en we drastische ingrepen kunnen voorkomen. We kijken daarom met een open mind naar ouders en jongeren. Niet alleen als professional, maar ook van mens naar mens.
We luisteren vanuit onze eigen rollen allemaal met een ander oor, en vragen elkaar bij het bespreken van een casus steeds welke hulpvragen de anderen hebben gehoord. De antwoorden kunnen heel verschillend zijn, maar geven samen een completer beeld. Dat zorgt voor betere hulpverlening. Ik zou alle collega’s in het land die straks aan de slag gaan met deze manier werken daarom willen zeggen: sta er vooral voor open. Het is nieuw en voelt misschien niet meteen vertrouwd, maar het werkt gezinsgericht heel goed en mooi.”
Meer weblogberichten
Reactie toevoegen
U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.
Reacties
Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.