Tijdlijn OZJ
Hieronder staat een chronologische weergave van belangrijke momenten en publicaties van het OZJ. Klik op de specifieke data voor meer informatie.
Tijdlijn OZJ
-
2025
-
Ben jij een ambitieuze jeugdhulpprofessional? Of werk je misschien voor de jeugdhulp bij de overheid? Doe jij liever zelf een stap naar voren dan naar een ander te wijzen?
Sluit je dan aan bij de steeds grotere Beweging van 0 en schrijf je in voor OpdeGroei25, de conferentie waar verleden, heden en toekomst samenkomen in gedeelde ambitie: een samenleving waarin 0 kinderen niet prettig (thuis) opgroeien.
Bevestigde sprekers:
Iva Bicanic (dagvoorzitter): Klinisch Psycholoog, onderzoeker en Hoofd Landelijk Psychotraumacentrum UMCU & Centrum Seksueel Geweld.
Arne Popma: Afdelingshoofd Psychiatrie en hoogleraar in het Amsterdam UMC en tevens Kinder- en Jeugdpsychiater.
Peter Dijkshoorn: Kinder- en Jeugdpsychiater (np) en promotor Ambitieuze Jeugdhulp voor de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Peter is één van de initiatiefnemers van de Beweging van 0.
Interactieve knop-sessies:
Aan welke knoppen kunnen we (zelf) draaien om steeds dichter bij 0 te komen? Kies in twee rondes uit meer dan 10 ‘knop-sessies’ met inspirerende begeleiders, gericht op grote doelen. Leer van en met collega’s hoe we samen onze vakkennis kunnen toepassen om echte verandering te realiseren.
-
Met dit advies is een stevige basis gelegd om samenwerking, acceptatie van onderlinge afhankelijkheid, bovenregionale verbinding en tijdige signalering van problemen als vanzelfsprekende uitgangspunten in Limburg te verankeren.
Op 26 februari 2025 is het advies van de Taskforce Robuust Zorglandschap openbaar gemaakt. Dit advies is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen alle Limburgse gemeenten, het ministerie van VWS, de VNG en met betrokkenheid van de Jeugdautoriteit.
-
Op basis van praktijkvoorbeelden en interviews geeft het Ondersteuningsteam Zorg voor Jeugd (OZJ) in deze rapportage een overzicht van de belangrijkste inzichten en een doorkijk naar wat zij het komende jaar met deze inzichten willen doen binnen de ondersteuning van de Hervormingsagenda Jeugd. Zoals gebruikelijk eindigt de rapportage met de voortgang per OZJ-project.
We hebben allemaal het vermogen om het verschil te maken door een sleutelfiguur te zijn in het leven van een ander.
-
In de werkpakketten Stevige Lokale Teams staat kennis uit onderzoek en praktijk om de basis van een stevig lokaal team neer te zetten, passend bij de Hervormingsagenda Jeugd en het Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming.
Ondersteuningslijn Stevige Lokale Teams
De werkpakketten zijn onderdeel van de Ondersteuningslijn Stevige Lokale Teams van de VNG. De pakketten zijn bedoeld voor opdrachtgevers en opdrachtnemers van lokale teams.
De vorming van stevige lokale teams is een van de 10 opgaven uit de Hervormingsagenda Jeugd (2023-2028) en is ook een belangrijke pijler in het Toekomstscenario jeugd- en gezinsbescherming.
Het informatiepakket is opgesteld met de ambitie om het gemakkelijker te maken de kennis die voorhanden is in de lokale praktijk te benutten en zo een stevige basis voor teams in de lokale praktijk neer te zetten.
-
-
2024
-
Ruim 70 gemeenten gesproken - de helft hiervan geadviseerd of ondersteuning door coaching.
-
Onderwijs buiten de schoolmuren is de verzamelnaam voor initiatieven waarbinnen onderwijs wordt aangeboden in een niet-reguliere setting zoals onderwijszorgarrangementen, onderwijs op zorgboerderijen (zie ook onderzoek van WUR over het succes van de onderwijszorgboerderij) en afstandsonderwijs. Uit onder meer het onderzoek van Berenschot blijkt dat er een groot grijs gebied is dat in de praktijk veelkleurig wordt ingevuld.
Gelet op het lopende Experiment Onderwijszorg arrangementen (planning tot 2028!), zal nog niet heel veel structureel aangepast worden in wet en regelgeving en zullen vooralsnog maatwerkoplossingen praktijk zijn.
-
Team Aanpak Wachttijden ondersteunt regio’s bij deze systemische benadering. Met een beproefde netwerkgerichte methodiek, in samenwerking met de regio’s, werken we aan een duurzaam beter stelsel en daardoor minder wachttijd. Dit doen we samen met kinderen, jongeren en hun ouders.
Het belang van een gedeelde verantwoordelijkheid met een stevige rol voor ouders, kinderen en jongeren beschrijft ook Tom van Yperen mooi in de Mulock Houwer-lezing 2023 van het Nederlands Jeugdinstituut. Wij hebben de opdracht om zoveel mogelijk regio’s te ondersteunen bij het duurzaam verminderen van wachttijden. Wij signaleren dat deze ondersteuning effectief is en sterk aanslaat bij de regio’s. In deze rapportage wordt uiteengezet wat daaraan bijdroeg.
-
Hiermee wil Team Aanpak Wachttijden iedereen van rijk tot regio inspireren om anders te kijken naar ondersteuning en zorg voor jongeren. Wachttijden zijn niet de focus, maar veerkracht! Lees het essay of vind de kern in de korte versie, ook handig voor gesprek of presentatie.
-
De kennis die we opdoen in WEL in Ontwikkeling wisselen we uit met andere regio’s zodat het als een voedingsbodem dient voor het creëren van nieuwe beweging in vastgelopen situaties en voor het (h)erkennen en ondersteunen van de ontwikkeling die er al is.
Met deze documenten geven we een overzicht van wat we de afgelopen 2 jaar hebben gedaan en wat we hebben verzameld en onderzocht van de ervaringen van verschillende betrokkenen (ouders, kinderen, professionals en anderen).
We zijn op dit moment op driekwart van WEL in Ontwikkeling. De mooie
beweging die op gang is gekomen, gaat maar door. De 116 aangesloten
samenwerkingsverbanden zijn volop bezig met groeien en ontwikkelen.
Sommigen zijn zelfs al bezig met borging.Er zijn prachtige initiatieven ontstaan, plannen ten uitvoer gekomen en steeds meer mensen hebben ervaren dat het WEL kan en wat daarvoor nodig is. 116 regio’s waarin ontwikkelmogelijkheden voor kinderen zonder schoolinschrijving worden vergroot. Want er kan zoveel WEL en steeds meer mensen weten HOE!
-
Een overzicht van de voortgang per project en overkoepelende thema's.
Deze rapportage draait om een cruciaal onderwerp: het betrekken van jongeren en ouders in de jeugdzorg.
De boodschap: Gewoon doen! Geen nieuwe stukken of complexe initiatieven, maar leren van goede voorbeelden uit de praktijk en deze benutten.
In de komende maanden gaat het OZJ actief op zoek naar inspirerende lokale en landelijke voorbeelden, waarbij jongeren en ouders centraal staan in de samenwerking. -
De landelijke aanpak 16-27, geïnitieerd door Nicoline den Ouden, richt zich op het voorkomen van dakloosheid onder jongeren die uit residentiële jeugdzorginstellingen komen. Jongeren die niet voldoende ondersteund worden, dak- en thuisloos zijn en daardoor in een vrije val terechtkomen.
In dit interview vertelt Nicoline meer over de opgave
Net zoals Nicoline pleit voor een bredere aanpak in de ondersteuning van jongeren, benadrukt de Hervormingsagenda Jeugd de noodzaak om het jeugdzorgstelsel aan te passen aan veranderende maatschappelijke behoeften.
Het akkoord onderstreept de groeiende complexiteit en vraag binnen de jeugdzorg, waarbij samenwerking tussen verschillende sectoren cruciaal is. De focus op een contextgerichte benadering en duurzame oplossingen sluit aan bij de visie van 16-27 op het bieden van ondersteuning aan jongeren na hun verblijf in jeugdvoorzieningen.
-
Wat zou er gebeuren als je jezelf meer toestaat te twijfelen? Zou het je kijk op de situatie veranderen? En ga je door te twijfelen meer openstaan voor andere inzichten? Kan twijfel zorgen voor nieuwe kansen en ruimte creëren bij situaties die vastgelopen zijn? Toegeven dat je iets niet weet is het een van de dapperste dingen die er is en toch voelt het ongemakkelijk en kwetsbaar. Zeker in de jeugdzorg waar met duivelse dilemma’s wordt gewerkt en je voor je gevoel maar 1 kans krijgt om het juiste te doen.
Dit document van het Ondersteuningsteam is daarom een pleidooi om te twijfelen. Ik wist het niet. Maar nu ik het wel weet, doe ik het anders. En vanuit die twijfel en dat inzicht, is veranderen en anders werken ineens verrassend logisch.
-
Het eerste kwartaal van 2024 heeft het OZJ zich beziggehouden met de 42 regiobijeenkomsten. Deze bijeenkomsten werden georganiseerd om de implementatie van de Hervormingsagenda Jeugd te bespreken en de informatie die eruit voorvloeide is in de vorm van startfoto's verwerkt.
-
De Hervormingsagenda Jeugd omvat diverse maatregelen die essentieel zijn voor de hervorming van de jeugdzorg en het bredere stelsel. In dit kader heeft het Ondersteuningsteam Zorg voor Jeugd (OZJ), in samenwerking met MIND, Ieder(in) en de Nationale Jeugdraad (NJR) en in overleg met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), de taak gekregen om op initiatief van de genoemde clientorganisaties de leefwereldtoets (LWT) te ontwikkelen.
Dit rapport beschrijft een advies vanuit deze werkgroep over de vormgeving van de toets, inclusief onderbouwing, hoe de toets zich verhoudt tot andere trajecten en een advies over de implementatie ervan.
-
Van start met 8 transformatiecoaches in coaching van gemeenten en uitvoeringsorganisaties om stevige lokale teams neer te zetten.
-
-
2023
-
De kennis die we opdoen in WEL in Ontwikkeling wisselen we uit met andere regio’s zodat het als een voedingsbodem dient voor het creëren van nieuwe beweging in vastgelopen situaties en voor het (h)erkennen en ondersteunen van de ontwikkeling die er al is.
Met het document dat nu voorligt geven we een overzicht van wat we de afgelopen 2 jaar hebben gedaan en wat we hebben verzameld en onderzocht van de ervaringen van verschillende betrokkenen
(ouders, kinderen, professionals en anderen).Deze rapportage is een groeidocument: een verslag van een proces uit
2021-2022 dat verder is gegroeid in 2022-2023.We zijn op dit moment op de helft van WEL in Ontwikkeling. En wat een mooie beweging is er op gang gekomen. Maar liefst 116 samenwerkingsverbanden zijn aangesloten. 116 regio’s waarin professionals samen met ouders zoeken naar ontwikkelmogelijkheden voor kinderen zonder schoolinschrijving. Er zijn prachtige initiatieven ontstaan, plannen ten uitvoer gekomen en het enthousiasme is
gegroeid.Want er kan zoveel WEL! Daar zijn steeds meer mensen van overtuigd.
-
Het Ondersteuningsteam biedt sinds april 2022 ondersteuning aan gedupeerde ouders en kinderen van de toeslagenaffaire die te maken hebben (gehad) met uithuisplaatsingen.
Na een jaar werken, zien we positieve veranderingen. Het lukte ouders schulden op te lossen, een baan te vinden of een woning te krijgen. Er waren ouders die weer in contact kwamen met hun kind of een bezoekregeling kregen.
Bij sommige ouders kwamen de kinderen weer thuis wonen of werd een uithuisplaatsing voorkomen. We zagen dat dit niet bij alle ouders en hun kinderen lukte, ondanks de inzet van het Ondersteuningsteam. Maar waarom niet? Welke obstakels waren er? En wanneer lukte het wel?
Onze inzichten delen we in deze leerrapportage met lessen, onderbouwingen en adviezen voor alle zorg- en jeugdhulpprofessionals en degenen die hen faciliteren. Ouders zijn door de toeslagenaffaire gedupeerd geraakt door het systeem, maar moesten binnen datzelfde systeem op zoek naar oplossingen.
Ouders kregen hoop toen ze hoorden dat ze onterecht beschuldigd waren en geholpen zouden worden, maar verloren die hoop omdat het herstel langzaam ging, moeizaam verliep en zij opnieuw aanliepen tegen het wantrouwen van dezelfde bureaucratie in datzelfde systeem.
In de ondersteuning van gedupeerde ouders botsen wij tegen dezelfde muren aan. Maar onze collega-jeugdprofessionals in de keten óók. In een jeugdstelsel dat onder druk staat, is dat ontmoedigend. Het beïnvloedt ons werk en de resultaten. Toch zien we dat wat het Ondersteunings team doet, ook binnen het huidige stelsel, werkt.
Dit is de reden dat we zeer gemotiveerd zijn onze lessen te delen in deze leerrapportage. Deze lessen komen met een belangrijke kanttekening vooraf: sommige ouders doen onacceptabele dingen, maken niet te verantwoorden keuzes en brengen de veiligheid van hun kinderen in gevaar.
Zelfs als de onmacht te begrijpen is, heeft veiligheid prioriteit. Het is op dat moment de taak van jeugdprofessionals om het kind te beschermen. Dat is altijd een uiterst complex proces. Dit stelt het Ondersteuningsteam voor een uitdaging: hoe kunnen we na wat er is gebeurd in een gezin, vanuit de ouders en vanuit het systeem, werken aan contactherstel?
In deze rapportage gaan we ook daarop in, maar niet voordat we de complexiteit en urgentie van deze gezinssituaties erkennen. Deze lessen hebben we verrijkt met quotes van ouders en professionals, omdat het geven van ondersteuning altijd start met luisteren.
-
In deze voortgangsrapportage, richt het OZJ hun aandacht op het thema ‘van mens tot mens werken’. Dit thema is gekozen omdat dit de belangrijkste randvoorwaarde vormt van alle projecten binnen het netwerk. Het principe van menselijkheid en persoonlijke verbinding is niet zomaar een mooie en inspirerende gedachte, maar vooral een noodzakelijke basis voor het werken in de complexe context die het jeugddomein is.
-
Je leest in dit online magazine 5 ervaringen van professionals en ouders over contact maken, verbinden en gelijkwaardig samenwerken in de jeugdzorg.
-
In het Opdrachtgever - Opdrachtnemer overleg van 17 januari 2023 is het eindadvies van de kwartiermaker vastgesteld. Daarmee is het OZJ een nieuwe fase ingegaan. Een fase die enerzijds wordt gekenmerkt door een wachtstand; wachten op besluitvorming over de Hervormingsagenda en wat het OZJ daarin kan betekenen. Maar anderzijds zitten ze natuurlijk niet stil. De projecten die onder het OZJ vallen lopen immers gewoon door. En verder onderzoeken ze hoe het OZJ zo goed mogelijk kan bijdragen aan de uitvoering van de Hervormingsagenda.
OZj zit nu in een tussenfase. Een fase waarover in het OGON is afgesproken dat de communicatie op een laat pitje wordt gezet en om die reden nog maar één keer per kwartaal een voortgangsrapport uitbrengen. En in afwachting van verdere besluitvorming over de inzet van het OZJ is besloten, voorlopig, de naam OZJ te hanteren.
Deze rapportages gaan over het eerste en tweede kwartaal van 2023.
-
-
2022
-
In deze rapportage is te lezen wat we hebben geleerd, in alle
bescheidenheid, in de eerste fase van het project. Het is een weergave van de stand van zaken en het ontwikkelproces vanaf oktober 2021 tot nu. Samen met de eerste 44 samenwerkingsverbanden hebben we in deze periode de werkwijze toegepast, onderzocht en bijgeschaafd. En ontdekt dat er geen pasklare mal is die over alle regio’s kan worden ‘uitgerold’.Er zijn al veel goede initiatieven én er is veel animo is om deel te nemen aan WIO. Ook zijn we aan de slag gegaan met
de eerste vragen van kinderen die vervolgens naar voren kwamen. in deze rapportage is te lezen wat hierin waardevol was. -
Wat kunnen we leren van hulpverleningstrajecten die eindigen in jeugdhulp met verblijf? Deze vraag beantwoorden ouders, jeugdigen, professionals en beleidsmakers in het eindrapport 'Betrek me gewoon' van Ketenbreed Leren. Welke factoren zijn belemmerend geweest of hebben juist geholpen om de hulp goed te laten verlopen? De onderzoekers tekenden levensverhalen op, bespraken verbeterpunten en maakten een start met een leer- en verbeterbeweging.
-
Dit document is een bundeling van inzichten uit voorgaande studies en gesprekken die Team Aanpak Wachttijden in opdracht van VWS en VNG in verschillende gremia en regio’s in Nederland hebben gevoerd. Ook is het onderdeel van het programma Aanpak Wachttijden. Bijzondere vermelding verdienen de regio’s Hart van Brabant en Rijnmond waar het leeuwendeel van heb onderzoek is uitgevoerd.
-
Dit document is een beschrijving van een werkwijze die continue in ontwikkeling is en is vooral geschreven om de projecten bij te staan, die het OZJ Team Aanpak Wachttijden in de regio doet. Zodat betrokken professionals, bestuur en ambtenaren achtergrondinformatie hebben bij wat ze doen. En vooral waarom bepaalde dingen zo anders zijn dan we vaak gewend zijn – om de aanpak beter te begrijpen.
-