Landelijke aanpak 16-27
Van alle jongeren die dak en thuisloos zijn, heeft 60 tot 70 procent een ‘verleden’ in de jeugdzorg. Vaak zijn dit jongeren die na een uithuisplaatsing in een pleeggezin of residentiële jeugdzorg verbleven, zoals een gezinshuis, kamertrainingscentrum of een (open of gesloten) behandelgroep.
Deze groep jongeren raakt nog te vaak hun woonplek kwijt rond hun achttiende verjaardag. Dat gebeurt omdat op dat moment de betrokkenheid van jeugdbescherming en jeugdhulpverlening eindigt en de zorg onder een andere afdeling bij de gemeente valt. Hier zijn regelmatig geen passende contracten met de verblijfsplekken van deze jongeren.
Vrije val
Ondanks afspraken die hierover zijn en worden gemaakt, zoals het recht op inzet van verlengde jeugdhulp, is voor veel jongeren in deze kwetsbare positie die achttiende verjaardag de dag dat hun vrije val naar beneden start en hun toekomst stil staat. Het is de dag dat ze een dak boven hun hoofd kwijtraken, leven van bank naar bank en volledig afhankelijk worden van mensen die niet per se het goede met ze voor hebben. Ze lopen hierdoor meer risico op schooluitval, uitbuiting, gedwongen criminaliteit en prostitutie, werkloosheid en verslaving. Op alle gebieden van de zogenoemde ‘Big 5’, de leefdomeinen die je nodig hebt om zelfstandig te worden, wankelt het.
Integraal en preventief beleid
De Landelijke Aanpak 16-27 van het Ondersteuningsteam Zorg voor Jeugd (OZJ) ondersteunt gemeenten en regio’s bij maken van een integraal en preventief beleid ter voorkoming van dakloosheid bij deze groep jongeren.
Wat levert de Landelijke Aanpak 16-27 op?
- Het voorkomen van jongerendakloosheid doordat gemeenten versneld werken aan duurzame huisvesting en zorg van jongeren die de jeugdzorg verlaten;
- Inzicht op betere informatievoorziening en sturing op jongeren in de jeugdzorg en hun woon/zorgbehoefte, door middel van data en monitoring.
- Implementatie van de aanpak bij verschillende regio’s; advies en expertise.
- Versterking samenwerking betrokken instanties en overheden.
- Creëren van meer betaalbare en toegankelijke huisvestingsmogelijkheden van jongeren in een kwetsbare positie, hierdoor terugdringen jongerendakloosheid.
Meer lezen?
- Interview met Nicoline den Ouden: Landelijke aanpak 16-27: Een brug naar toekomst.
- Lees meer over wat jongeren tussen de 16 en 27 jaar nodig kunnen hebben voor extra steun nodig om zelfstandig te worden
- Om zelfstandig te worden hebben jongeren een stevige basis nodig op vijf leefdomeinen, ook wel de ‘Big 5’ genoemd: support, wonen, school en werk, inkomen en welzijn. Lees meer over Big 5.
Contact?
- Neem contact op met Nicoline den Ouden, Landelijk ambassadeur aanpak 16-27 op nicoline.denouden@vng.nl
- Volg ons op LinkedIn Landelijke Aanpak 16-27
Meer informatie vind je op de website van 16-27