Zelfstandig je leven gaan leiden is niet voor alle jongeren even gemakkelijk. Veel jongeren uit de jeugdzorg hebben daar na hun 18e nog ondersteuning bij nodig. Er moet dan ook sprake zijn van een warme overdracht en integrale ondersteuning aan jongeren op weg naar zelfstandigheid.
De onderwerpen binnen dit thema
Resultaten
- Via de Landelijke Aanpak 16-27 worden jongeren integraal geholpen naar zelfredzaamheid. Doordat praktijkkennis, ervaringskennis en wetenschappelijke kennis gebundeld worden.
- Binnen de aanpak 16-27 worden nieuwe werkwijzen ontwikkeld en bestaande werkwijzen geprofessionaliseerd. Dit wordt gedaan via pilots gericht op verschillende leefgebieden.
- Kabinetsreactie interdepartementaal beleidsonderzoek Jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt.
- De nieuwe Participatiescan is binnenkort beschikbaar voor scholen, gemeenten en andere netwerkpartners die de arbeidsmarktpositie van kwetsbare jongeren willen versterken.
- Jongeren mogen sinds 1 februari 2020 in een gezinshuis blijven wonen tot hun 21e verjaardag. Daarvoor konden zij tot hun 18e in een gezinshuis wonen.
Relevante links en documenten
Meer informatie
Heb je een vraag over kwetsbare jongeren beter helpen zelfstandig te worden? Neem contact op
Brechje Kuipers
b.kuipers@spirit.nl
Proeftuinen: GGZ-expertise onmisbaar in de jeugdbescherming
De jeugdbescherming constateert dat er nog te weinig aandacht is voor de problematiek van volwassenen. Zaken zoals psychische kwetsbaarheid, verslaving, bestaansonzekerheid en intergenerationele overdracht blijven nog te veel onderbelicht. Dit belemmert de effectiviteit van de inzet van de jeugdbescherming. En vraagt onder meer om het versterken van de expertise binnen de jeugdbescherming – en jeugdhulp in het algemeen – in het omgaan met het gedrag van volwassenen c.q. ouders.