Interview met jeugdbeschermer Petra: ‘Hoe zou ik het vinden als ik aan de andere kant van de tafel zou zitten?'

In de praktijk

Petra probeert als jeugdbeschermer te werken vanuit verbinding met een gezin, al realiseert zij zich dat dit niet altijd lukt. Werkdruk en tijd zijn helaas leidend. In dit voorbeeld vertelt ze hoe ze de verbinding zoekt in kleine dingen. “Ik wil met iemand omgaan zoals ik het zelf ook prettig zou vinden dat er met mij wordt omgegaan als het niet goed met me gaat. Hoe zou ik het vinden als ik aan de andere kant van de tafel zou zitten?”

Afbeelding bij interview met jeugdbeschermer Petra

“De moeder waar ik mee werk heeft heel veel problemen. Zo is ze bijvoorbeeld erg bang voor haar ex-man. Als we dan naar de rechtbank moeten is dit voor haar extra spannend, omdat ze weet dat hij daar ook kan zijn. Het is belangrijk dat ze in de rechtbank haar verhaal kan doen, daarom kijk ik vooraf met haar wat veilig genoeg voelt. Zo spreken we bijvoorbeeld ergens verderop af om het laatste stuk samen te lopen en loop ik na afloop van de zitting met haar mee naar het station.”

“Deze moeder komt vaak niet goed afspraken na en komt vaak niet op tijd. Maar hoe erg is dat? Ik wil begrijpen hoe dat komt. Sommige ouders zijn dagelijks bezig met de vraag hoe ze ‘s avonds het eten op tafel krijgen. Die afspraak met mij is dan echt van minder groot belang. Daar hebben we het dan over met elkaar. En soms is het ook angst; voor wat de jeugdbeschermer nu weer gaat zeggen. Die angst kan verlammend werken. Het is niet fair iemand daar op af te rekenen. Hierover het gesprek aangaan is belangrijk om te begrijpen hoe ze denkt en vanuit daar te helpen.”

‘Soms vergeet je wel eens die sensitiviteit die zo hard nodig is’

“Ik probeer rekening te houden met haar bij het maken van afspraken. Als we op kantoor afspreken doe ik dit meestal op de dag dat ze in de buurt is om haar kinderen op te halen. Dat is namelijk in dezelfde stad als waar ons kantoor staat. Anders moet zij steeds heen en weer reizen met het openbaar vervoer en dat loopt dan in de kosten flink op. Als deze twee afspraken op elkaar aansluiten, scheelt dat voor haar. Tegelijkertijd is de kans dat ze naar de afspraak komt ook groter.”

“Ik wil met iemand omgaan zoals ik het zelf ook prettig zou vinden dat er met mij wordt omgegaan als het niet goed met me gaat. Hoe zou ik het vinden als ik aan de andere kant van de tafel zou zitten?”

“Soms ‘vergeet’ je wel eens die sensitiviteit die zo hard nodig is door het werken onder hoge tijdsdruk. Toch geloof ik dat sensitiviteit een van de sleutelwoorden is als we het hebben over echt samenwerken en kunnen aansluiten. Zo heb ik met een moeder afgesproken dat wanneer ik het tijdens een overleg met meerdere betrokkenen ga hebben over de vader, ik haar eerst bel om haar hierop voor te bereiden. Dan valt het niet rauw op haar dak. Zo heeft ze er al over kunnen nadenken en reageert in het overleg niet puur en alleen vanuit emotie. Belangrijk is dat je daar betrouwbaar in bent en er dus voor zorgt dat je dit wel doet.”

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.